Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 21.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nemzeti emlékhellyé avatták a Budai várnegyedet is
Az emlékoszlopot Hende Csaba honvédelmi miniszter és Nagy Gábor Tamás az I. kerület polgármestere leplezte le

A honvédelem napján nemzeti emlékhellyé avatták a Budai várnegyedet. Az ezt jelképező oszlopot a Szentháromság téren 2013. május 21-én Hende Csaba honvédelmi miniszter és Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere leplezte le. A Budai várnegyed felavatásával immár tizenegy nemzeti emlékhelye van Magyarországnak.


Hende Csaba avatóbeszédében arról beszélt, az oszlopra tekintve mindenki emlékezzen a Buda várát visszafoglaló hősökre és arra a kegyetlen harcra, „amely végül visszaadta az ősi fővárost a nemzet birtokába, a szabadságra, a szabadságban való összetartozásunkra". Kiemelte, az 1848-as honvédsereg sikeresen szolgálta a szabadság ügyét. „Néhány egészen egyedülálló hadjáratban két vállra fektette a Habsburg-monarchia kitűnő hadseregét, s mindezek megkoronázásaként újra kitűzte a nemzet zászlaját, a királyi város, Buda tornyaira" - hangoztatta.

A nemzet életének legfontosabb feltétele a szabadság, amelyet csak közösen biztosíthatunk egymásnak - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: „nem fogadhatjuk el, hogy rólunk, nélkülünk, mások döntsenek". A Magyar Honvédség azokkal az eszközökkel és lehetőségekkel, amelyet számára a nemzet biztosít, a nap minden órájában - Magyarországon és a világ bármely pontján, ahová a nemzeti érdek védelme szólítja - kész a nemzet és a szabadság védelmére - mondta Hende Csaba.

Az emlékhelyekről szóló jogszabályok alapján a Miniszterelnökség keretein belül működő Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság jelöli ki a nemzeti emlékhelyeket. Ezek olyan, Magyarország történelmében meghatározó jelentőségű helyszínek, amelyek a magyar nép, illetve a magyar nép és az ország területén élő nemzetiségek összetartozását erősítik. Identitásképző jellegüknél fogva a nemzet önképében kiemelkedő fontosságúak, továbbá országos jelentőségű állami megemlékezés színhelyei.

Immár 11 nemzeti emlékhelye van az országnak: Budapesten a Budai várnegyed mellett a Hősök tere, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Rákoskeresztúri új köztemető 298-as, 300-as és 301-es parcellája, valamint a kiemelt nemzeti emlékhelynek nyilvánított Kossuth Lajos tér, Debrecenben a Református Nagytemplom és Kollégium, Mohács történelmi emlékhelye, Ópusztaszeren a Nemzeti Történeti Emlékpark, a Pákozdi katonai emlékhely, Székesfehérváron a Romkert, Somogyvár-Kupavár.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu