Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 21.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Akár 150 ezer forintra is büntethetők az állattartók
Számos rendszabályt és higiéniai előírást be kell tartaniuk a „házi kedvencek” gazdáinak
Bár az utóbbi idő jelentősen változtak az állattartás szabályai, bővültek a lehetőségek, ez nem jelenti, hogy bárki, bármit megtehet a saját ingatlanán - figyelmeztetnek az önkormányzati szakemberek. A zalaegerszegi városházáról érkezett felhívás utal rá: az állattartó továbbra is felelős azért, hogy állata megfelelő körülmények között éljen, ellátásáról gondoskodjon, és felelős azért is, hogy az állattartással a szomszédokat szükségtelenül ne zavarja.

Jellemzően ilyen kellemetlenség a szag, a zaj. A zavarás miatt a jegyzőnél birtokvédelmi eljárást lehet kezdeményezni. Májustól az állatok tartására szolgáló helyiségek takarításának és rendszeres fertőtlenítésének elmulasztása, a rovarok és rágcsálók rendszeres irtásának elmaradása esetén 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.

A felelősség fennáll a kedvtelésből tartott állatok esetében is. Különösen ügyelni kell a szabályok betartására, ha társasházban él a „kedvenc", hiszen itt még könnyebben keletkezhet konfliktus a szomszédok zavarása miatt. A vonatkozó rendelet a kedvtelésből tartott állat számra lehetővé kell tenni a természetes viselkedését, ugyanakkor a lakóközösség élet- és szokásrendjét tartósan és szükségtelenül nem zavarhatja.

Közterületen főleg a kutyák miatt keletkezhetnek konfliktusok. A futtatására kijelölt területeket kivéve ebet csak pórázon lehet vezetni olyan személy által, aki képes irányítására, kezelésére és féken tartására. Biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert ne veszélyeztethessen. Szájkosarat használni kizárólag a jellemzően agresszív állatoknál kell.

Szabálysértés és büntetendő, aki kutyáját a település belterületén felügyelet nélkül engedi közterületre, vagy kóborolni hagyja. Természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen - a vadászkutya kivételével - póráz nélkül elengedi, vagy kóborolni hagyja. Szájkosár és póráz nélkül közforgalmú közlekedési eszközön - vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével - szállítja. Élelmiszer-elárusító üzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre - vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével - beenged, illetőleg bevisz.  

Aki harapós kutyáját nem zárt helyen tartja, vagy nem helyez el a ház (lakás) bejáratán a harapós kutyára utaló megfelelő figyelmeztető táblát, szintén szabálysértést követ el, és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Zalaegerszeg területén kutyafuttatásra, idomításra kijelölt területek a következők: Kaszaházi régi állatvásártér,  A kaszaházi Zala hídtól nyugatra, a Zala folyó, a vízelvezető árok  és a töltés közötti terület. A Balatoni úti parkerdőben a Vérmalomhoz bevezető úttól keletre, a táblával megjelölt rész. A Kertváros déli részén a beépítetlen terület táblával megjelölt része.  Kispest és Pais utca között lévő kiserdőben elkerített kutyafuttató.

Forrás: Zalai Hírlap - zeol.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu