Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Vádemelés Felsőzsolca korábbi polgármestere ellen
A volt településvezetőt a 2010-es borsodi árvíz elleni védekezés hiányosságai miatt terheli felelősség

Felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását kéri az ügyészség Felsőzsolca volt polgármesterére gondatlan közveszélyokozás miatt a 2010-ben a borsodi városban pusztító árvízi védekezés hiányosságai miatt - tájékoztatta a megyei főügyészség szóvivője, Martossy György 2013. május 15-én az MTI-t.


Martossy György emlékeztetett arra, hogy a 2010 júniusi árvízkor a Miskolchoz közeli Felsőzsolca mintegy 80 százaléka került víz alá, 26 ház összedőlt, 175-öt el kellett bontani, mintegy 1800 rongálódott meg valamilyen szinten, a becsült kár összege pedig meghaladta a kétmilliárd forintot. Hozzátette: a nyomozás befejeződött, az ügyészség vádiratot nyújtott a Miskolci Járásbíróságnak.

Az ügyész a nevet nem közölte, de a település polgármestere akkor a független Fehér Attila volt.

Az ügyészségi szóvivő elmondta, a jelentős árhullám kialakulásán túlmenőleg Felsőzsolca „elöntése" két alapvető okra vezethető vissza, az árvízvédelmi töltés és az árvízvédelmi terv hiányára, az előbbi állami, míg az utóbbi önkormányzati feladat lett volna. Megjegyezte: megfelelő vízkárelhárítási terv megléte és az annak alapján történt védekezés esetén a település egy része mindenképpen megvédhető lett volna.

Martossy György arról is tájékoztatott, hogy az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője 2009 novemberében megküldte Felsőzsolca polgármesteri hivatalának a védekezési terv elkészítéséhez szükséges vízügyi szakvéleményt, de a város polgármestere ennek ellenére nem gondoskodott a védekezési terv elkészítéséről.

A vád szerint a védekezésre kötelezett önkormányzat - melynek feladat- és hatáskörét a helyi önkormányzatokról szóló törvény alapján a képviselő-testület gyakorolja, a képviselő testületet pedig a polgármester képviseli - nem tett eleget az árvízvédelemmel kapcsolatos jogi szabályozásnak, amely akadályozta az árvíz megelőzését, elhárítását, vagy következményeinek enyhítését.

Ugyancsak megállapítható, hogy a városvezető nem tett eleget a katasztrófavédelemről szóló törvényben foglaltaknak, mely szerint a polgármester az illetékességi területén irányítja és szervezi a felkészülés, a védekezés feladatait. 

Az ügyészség a vádat az eljárás során kihallgatott közel 40 tanú vallomására, az Észak-magyarországi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség tájékoztatására és az általuk adott vízügyi szakvéleményre, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszéke által készített tanulmányra, a mentésben részt vevő hatóságok jelentéseire, a beszerzett egyéb okiratokra alapítja - tette hozzá Martossy György.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu