Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Ha így folytatódik, csődbe mehetnek a sertéstartók
Az önkormányzatok sok helyen késve vagy csak részben fizetik ki a szállítói tartozásokat a tenyésztőknek

Bár az agrártárca viszonylag széles körben támogatott sertéstenyésztési stratégiát is kidolgozott, bizonyos lépéseket is tett az ágazat fellendítéséért, a jelen állattartói kétkednek abban, hogy gyors és kedvező változások állna be munkájukban. Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy hiába dolgoznak: vagy nem kapják meg az eladott sertések árát, vagy esetleg töredékét kapják meg, azt is késve - írja a Szabad Föld.


A sertéstartók bíztak benne, hogy az önkormányzatok - Kaposvár, Pápa, Gyula - vágóhídi tulajdonszerzésével kifizetik a húsfeldolgozóknál felhalmozott, lejárt követeléseiket. Ezért folyamatosan szállítottak hízókat az ország feldolgozóiba. Csakhogy azóta kiderült, hogy a mintegy 4 milliárd forintra tehető szállítói tartozások nagy részéhez nem tudnak időben hozzájutni.

Ez a helyzet a felszámolás alatt álló Kapuvár estében. Csak itt milliárdos követelésük van a termelőknek, viszont csekély az esélyük, hogy megkapják azt. Másutt előfordul, hogy az új, önkormányzati tulajdonosok szívességből elvárják a sertéstartóktól, hogy mondjanak le korábban leadott sertéseik ellenértékének egy részéről. A legtöbb helyen pedig késve fizetnek a cégek. Így ugyan megmenekülhetnek húsipari üzemek és munkahelyek, de tönkre mehetnek azok a sertéstartók, akik a minimálisra csökkent hazai állományt fenn tudnák tartani.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége szerint ezért az a bázis mehet tönkre, zárhat be, amelyre alapozva a kormány terveinek megfelelően megduplázódhatna a hazai sertésállomány. Azok a családok, vállalkozások, termelői csoportok, akik kizárólag sertéshizlalásból jutnak jövedelemhez mindenüket elveszíthetik.

A sertéstartóknak azonnali segítségre van szükségük - szögezi le a MOSZ. Az államnak azonnal kártalanítania kell a Kapuvári sertésbeszállítókat, hogy ne jussanak a Hajdú Bét beszállítóinak sorsára. A termelők követelik, hogy az önkormányzati résztulajdonú cégek - akik jelentős adófizetői milliárdokat kaptak - rendezzék a termelők felé fennálló tartozásaikat, a beszállított sertések árát teljes összegben, határidőre fizessék ki.

Forrás: Szabad Föld

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu