Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 21.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

„Az önkormányzatok integrációja felé kell haladni”
Gémesi György szerint példát kellene vennünk a visegrádi országok önkormányzati szövetségeinek működéséről
Egy egységes önkormányzati hálózat létrehozására lenne szükség Magyarországon, hogy megvalósuljon az igazi érdekérvényesítés - mondta 2013. május 16-án, a Rádió Orienten Gémesi György. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint a politikai megosztottság miatt az integráció azonban még várat magára. Gémesi példaként emelte ki az önkormányzati szövetségek működését a visegrádi országokban.

A társadalmi megbízatású polgármesteri poszt a megoldás? 

A 7000 lakos alatti településeken is lehetne társadalmi megbízatású polgármestert választani, a főállású polgármesteri tisztség helyett Láng Zsolt és Lipők Sándor kormánypárti képviselők törvénymódosító javaslata alapján. Az indítvány szerint így lehetne könnyíteni azon települések terhein, amelyeknek gondot okoz a polgármester díjazása.

A Rádió Orient műsorában Gémesi Györgyöt kérdeztük arról, hatékony lehet-e egy ilyen módosítás. A MÖSZ elnöke szerint az intézkedés visszaüthet és gyengítheti az önkormányzatot. „A lakosság sok esetben - főleg egy 6000-7000 fős település esetében - igényli a polgármester jelenlétét, valamint egy ekkora településen a teljesítendő feladatok is egy egész embert kívánnak" - fogalmazott Gémesi György. Megoldásnak tartotta ugyanakkor, hogy úgynevezett szatellit-tepelülésláncok formájában egységesítsék a kisebb települések önkormányzatait, ami megoldást jelenthet a települések pénzügyi problémáira is.


A Visegrádi Négyek együttműködése példaértékű 

A MÖSZ szervezésében a V4-ek önkormányzati érdekképviseletek vezetői tanácskoztak Gödöllőn az önkormányzati szövetségek lehetőségeiről, az önkormányzatok érdekvédelmi szerepéről, az együttműködés elmélyítéséről. A MÖSZ elnöke a Rádió Orientnek elmondta, a másik három V4-es országban nagyobb szerepet kap az önkormányzatok hálózata. Kiemelte, hogy mind a négy országban olyannyira elaprózott az önkormányzati rendszer, hogy az EU önkormányzatainak 10 százalékát teszik ki. Azonban nem a települések és önkormányzatok száma a fontos, hanem az hogy milyen feladatot kapnak ezek a települések.

Leszögezte, Magyarország számára is az a jövő, hogy egységesítsük az önkormányzatok hálózatát. „Egy egységes önkormányzati szint kialakítása esetén volna igazán értelme önkormányzati érdekérvényesítésről beszélni, akkor rendelkeznének kellő erővel" - fogalmazott Gödöllő polgármestere. Jelenleg azonban nincs lehetőség az egységes fellépésre, mert a szektor politikailag megosztott. 

A V4-ek konferenciáján szó esett a Közép-európai országok NATO-ban elfoglalt helyzetéről is, valamint kiértékelték a középiskolás diákok NATO-projekt pályázati eredményeit, és bemutatták az eseményre általuk készített videofilmeket.


Az önkormányzatok lehetőségei a kultúra támogatására 

Az oktatási rendszer átszervezése miatt a kulturális élet egyik pillérével, az iskolával való együttműködést is új alapokra kell helyezni. Gémesi György úgy nyilatkozott: a kultúra támogatása jelenleg gyenge lábakon áll Magyarországon. Ebben a helyzetben nehéz szétválasztani az üzemeltetőt és az iskola szakmai munkájával foglalkozó munkatársakat. Egy egészen más konstrukcióban kell megvalósítani ezután ugyanazt a színvonalat, és biztosítani a munkájukhoz szükséges hátteret.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu