Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 21.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Margitszigeti álmok – Fejlesztés 25 milliárd forintért
Parkolóház, lóvasút, kamerarendszer, továbbá kétsávos futópálya is szerepel a Fővárosi Önkormányzat tervei között

Kétsávos futópályát, lóvasutat, üvegliftes kilátóként üzemelő Víztornyot építene a Margitszigetre a Fővárosi Önkormányzat - írja az [origo] a birtokába került frissen elkészített fejlesztési terv kapcsán. A dokumentum a korábbi információkkal ellentétben nem utal arra, hogy a Margitszigetet felparcelláznák, viszont rendkívül nagy ívű attrakciókat és fejlesztéseket fogalmaznak meg benne. 


A fejlesztési terv szerint összesen 25 milliárd forintnyi beruházást hajtanának végre a Margitszigeten. Az infrastrukturális, a rekreációs, az informatikai, a zöldterületi és a közbiztonságot javító fejlesztéseket a dokumentum 36 oldalon részletezi - írja az Origo. A dokumentum nem tér ki arra, hogy a fejlesztések mikor indulnak, és mikor kerülnek átadásra, Tarlós István főpolgármester 2013. május 27-i nyilatkozatából viszont az derül ki, hogy a beruházásokat lépcsőzetesen, elsősorban saját forrásból, kormányzati támogatással valósítanák meg, előreláthatólag 2016-ig.

A Világgazdaság május 27-i száma szerint a XIII. kerületi főépítésze, Arató György úgy nyilatkozott, hogy egy szabályozási terv szerint öt telket hoznának létre a Margitszigeten, „tulajdonképpen felparcelláznák a Margitszigetet". Az említett dokumentumból azonban a felparcellázás terve nem látszik egyértelműen.


Lóvasút és high-tech futópálya 

A tervezet számos nagy ívű fejlesztést fogalmaz meg: többek között elektromos buszokat és egy 1,5 km-es lóvasutat, amelynek elődje már a századfordulón is működött. Az elképzelések szerint sziget északi oldalán található parkolót kibővítenék, az Árpád-híd margitszigeti lejárója alatt pedig parkolóházat alakítanának ki. A Margitsziget teljes csatornázását kiépítenék és két új hajókikötőt hoznának létre, a Kolosy térnél, és a margitszigeti Bercsek-kertnél. 

A Palatinus Strandfürdő főépültét kívül-belül felújítanák, és fejlesztéseket hajtanának végre annak érdekében, hogy a strand szezonális jellegét megszüntessék, és egész évben használhatóvá tegyék. A tervezetben szerepel az is, hogy felújítanák az 5,3 kilométer hosszú futópályát, amit a dokumentum szövege szerint „a közelmúltban a világ 10 legjobb futóhelye közé választottak". A futóvonalat újraburkolnák, kétsávossá tennék, és információs pontokat helyeznének el a pálya mellé. 

A volt UTE Dózsa teniszstadionon is fejlesztéseket hajtanának végre annak érdekében, hogy a jövőben színvonalas Davis-kupa- és ATP-versenyeket rendezhessenek itt. A fentieken kívül az Építők Sirály csónakházat is teljesen felújítanák, és a szigeten helyeznék el a Danubius Nemzeti Hajós Egylet evezősklubot is. 

A Palatinus Strandfürdő nyugati oldalán található felvonulási épületeket lebontanák, és a jelenleg a honvédelem érdekeltségébe tartozó Európa Ház sorsát is rendeznék. 

Kiemelt helyen említik a Margitszigeti Szabadtéri Színpad és a 102 éves műemlék Víztorony fejlesztését is. Az épületegyüttest a dokumentum a Margitszigetet és Budapestet nemzetközi szinten a legvonzóbb helyszínek közé pozícionálja. A Víztornyot kilátóvá alakítanák, egy üvegfalú lifttel kibővítve.

Az informatikai fejlesztések keretében ingyenes wifi pontokat és interaktív honlapokat építenének ki. A park egész területén térfigyelő kamerarendszert telepítenének, ami a tervezet készítői szerint „megakadályozza a sajnos mára már jelentős mértékűvé váló vandalizmust". Ezen felül állandó rendőri, kerékpáros, illetve lovas rendőri szolgálatot is biztosítanának. 


Zenélő kút és Margitszigeti ásványvíz 

A dokumentum részletezi, hogy rendeznék a Margit hídi lehajtót és annak környezetét, fejlesztenék a játszótereket is, valamint rendbe hoznák a sziget főútjának burkolatát és a járdákat. A tervezet előirányozza a zenélő kút teljes körű építészeti és kertépítészeti megújulását. „Az épület és a zenélő szerkezet teljes rekonstrukciója, valamint a környezetének dísz- és pihenőkertté alakítása méltó keretet teremt az egyedi épületnek" - írja a dokumentum. Érdekes lehetőségként említik, hogy Margitszigeti néven forgalomba hoznák a sziget palackozott vizét.

Forrás: Origo - Portfolio.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu