Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 21.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A konszolidáció nem szüntette meg a forráshiányt
A KÖSZ elnöke úgy véli, a feladatfinanszírozás rossz irány, nem takarékosságra ösztönzi az önkormányzatokat

Tapolcán tartotta meg háromnapos tavaszi közgyűlését 2013. május 9-11-én a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége (KÖSZ). A közgyűlésen az önkormányzati szövetségeknek a közigazgatási átalakítás tükrében kialakuló jövőbeni szerepéről tartott pódiumbeszélgetésen részt vett Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke is.


  

   Wekler Ferenc megnyitja az önkormányzati szövetségek jövőbeni szerepéről rendezett pódiumbeszélegetést 

A közgyűlés megnyitóján a szövetség elnöke, Wekler Ferenc az MTI-nek elmondta: a kistelepülések költségvetése jelentősen megcsappant a gépkocsiadó, valamint a helyben maradó személyi jövedelemadó elvonásával. Az önkormányzati adósságának lenullázását egyszeri intézkedésnek nevezte, ami hosszú távon nem oldja meg a forráshiányt. Az önkormányzati adósságkonszolidáció a kistelepüléseknek mindössze egyharmadát érintette, mivel a többi település nem adósodott el - tette hozzá. 

Az elnök úgy vélte, hogy a feladatfinanszírozás rossz irány, mert nem takarékosságra ösztönzi az önkormányzatokat, hanem arra, hogy rögtön elköltsék a központi költségvetésből erre a célra szánt összeget. Wekler Ferenc szerint a járások felállításával megnőtt a bürokrácia, önkormányzati feladatot a kistelepülésektől keveset vettek át. Csak olyan típusú ügyek kerültek a járásokhoz, amelyek korábban sem az önkormányzatoknál jelentek meg, hanem az okmányirodáknál, vagy a társulásokban működtetett építési hatóságoknál - mondta.

Elhibázott döntésnek tartja, hogy korlátozták az önkormányzati hivatali alkalmazottak számát, hiszen míg a 2000 fő alatti településeknek egy közös hivatalt szabad csak fenntartaniuk, népességarányosan kevesebb embert foglalkoztathatnak a hivatalban, mint a nagyobb településeken.

A második napon a közös hivatalok működési rendszeréről és a közös hivatalok megszervezésével kapcsolatban tartott előadást Bekényi József, a Belügyminisztérium főosztályvezetője, ezt követően a kistelepülések, a vidéki Magyarország jövőképéről rendeztek kerekasztal beszélgetést a parlamentben képviselettel rendelkező pártok képviselőivel.

A nap második felében az önkormányzati szövetségeknek a közigazgatási átalakítás tükrében kialakuló jövőbeni szerepéről lesz pódiumbeszélgetés az országos önkormányzati szövetségek vezetőivel. A beszélgetésen részt vett: Wekler Ferenc, a KÖSZ elnöke, Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke, Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke és Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke. A megbeszélésen felvetődött egy, az önkormányzati szövetségek felett álló ernyőszervezet létrehozása is, amellyel vélhetően hatékonyabbá lehetne tenni a települések érdekérvényesítését.

A rendezvény zárónapján a 2013. évi központi költségvetésről szóló törvény önkormányzatokat érintő kérdéseiről tart előadást Somlai Józsefné, a Magyar Államkincstár Veszprém Megyei Igazgatóságának igazgatója.

Forrás: MP - MTI - OrientPress Hírügynökség

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu