Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 







































eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Kinek kellene állnia a gyermekétkeztetés költségeit?
Az iskolákat államosították, a konyhák viszont továbbra is az önkormányzatoknál maradtak

Az állam átvette az intézmények működtetését, fenntartását, az iskolai konyhák továbbra is az önkormányzatoknál maradtak. Az új helyzetet az iskolák államosítása hozta magával, bár a rezsiköltségeket korábban sem lehetett a szülők által fizetett térítési díjakban érvényesíteni - írja a veol.hu.


Eddig általában az volt a gyakorlat, hogy az iskolák üzemeltetési költségeit - ezen belül a konyhák rezsijét, az ott dolgozók bér- és járulékterheit - arányosan megosztották egymás közt az intézményeket fenntartó önkormányzatok. Január elsejétől az állam az iskolák működtetésén túl számos helyen az intézmények fenntartását is átvette, de az iskolai konyhák továbbra is az önkormányzatoknál maradtak.

Csót általános iskolájában nyolcvan-kilencven diák étkezik rendszeresen, a konyha az óvodások étkeztetését is biztosítja. Az erre a célra megállapított állami normatíva önkormányzati kiegészítésre szorul.

- Az iskolai étkeztetés kiegészítése nem nagymértékű, évente mintegy 5-600 ezer forint. Az óvodai viszont mát tetemes összeg, éves szinten hárommillió körüli. Megviseli az önkormányzati büdzsét, mert a teljes árat fizetők rezsije egy az egyben az önkormányzaté, de az egyedi kedvezményre jogosultaknak sem elég az állami normatíva - mondja Kékesi István polgármester, aki örülne annak, ha kezelnék ezt a problémát. Erre van némi esély, mert a kormányhivatal éppen tegnap kérte be erre nézve is az adatokat, tapasztalatokat. „Összességében - a fenti számok ellenére - az önkormányzat mégis jobban áll az óvodai és iskolai kiadások tekintetében, hiszen az iskola állami fenntartása csökkentette a település erre fordítandó költségeit - mondta a polgármester.

A badacsonytomaji általános iskolában a gondot a finanszírozás okozza Dr. Weller-Jakus Tamás jegyző szerint. Az egykor gesztor intézménybe több környékbeli település diákjai is járnak. „ Most az állami finanszírozás mindent elvitt, kivéve e gyermekétkeztetést. A városnak kell megfizetnie azon települések gyermekeinek étkezését is, akik nem helyből járnak az iskolába. Amíg az önkormányzati társulás látta el a fenntartást, addig ez nem volt gond. Most készül a kimutatás, mennyibe kerül ez nekünk. A februári képviselő-testületi ülésen döntés született arról, hogy megkeressük a vidéki érintett önkormányzatokat és megkérjük őket, szálljanak be a költségekbe a részükkel. Ez nem kötelező számukra, úgyhogy csak kérhetünk ilyet. Azt hiszem, a törvénymódosítás jelentene végleges megoldást" - mondta a jegyző.

Molnár Levente, Tüskevár polgármestere úgy fogalmazott, megoldják a helyzetet önkormányzati hozzájárulással.  „Súlyos anyagiakat vállalt eddig is a település, de ezt egy darabig még elbírja. Égető kérdés, jó lenne egy törvénymódosítás. Ha az egyik részt vállalta az állam, ezt is át kellett volna vennie" - mondta a polgármester.

Kerta polgármestere, Buzás Károly szerint nem különösebb gond mindez, de tény, kicsit többe kerül a gyermekétkeztetés most, mint korábban. „Számítottunk rá, hogy hozzá kell járulni, de egyelőre megoldjuk. Tíz faluból járnak hozzánk diákok, megkerestük a településeket a kéréssel, hogy fizessenek. Azok egy része - amelyek benne voltak a társulásban -, vállalta, hogy fizeti a rá eső részt. Mások közül volt, amelyiknek a vezetése kijelentette, nem teszi ezt meg, ugyanakkor egyesek megfontolják, mit tegyenek. A kisebb hányad nem fizet" - nyilatkozta Buzás Károly.

Forrás: Napló Online - veol.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:



KIEMELT HÍREINK



Archívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 



Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu