Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 23.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az adósságok nélkül gazdálkodó vasi falvak kilátásai
Az önrész átvállalásával és előfinanszírozásával segít az állam a konszolidációból „kimaradt” településeken

A 3200-ból 1956 települési önkormányzat adósságát vállalta át a kormány. Az adósságkiváltást több polgármester azért kritizálta, mert szerintük ezzel a felelőtlen gazdálkodókat segíti a kormány. Tállai András önkormányzatokért felelős államtitkár viszont nemrégiben azt nyilatkozta: nem feledkeznek meg azokról a településekről, amelyeknek nem volt adóssága - írja a Vas Népe Online.


Nem lehetnek a konszolidáció vesztesei éppen azok az önkormányzatok, amelyek az elmúlt években nem halmoztak fel adósságot. Az államtitkár ígérte: valamilyen kompenzációra számíthatnak, elsősorban a fejlesztések terén, különösen az Európai Unió következő költségvetési ciklusában, 2014 és 2020 között.

Most nekik is lehetőséget kínálnak. Hogyan élnek vele? Hogyan élik meg ezt a helyzetet az önkormányzatok? Milyen terveik vannak?

- Igen, mi is hallottuk a nyilatkozatot, de decembertől március végéig komoly gondban voltunk. Néhány hete érkezett meg a belügyminiszter levele, azóta bizakodunk. Röviden így összegzi helyzetüket Takács Péter, Kőszegszerdahely polgármestere, aki a részletekbe is belemegy:

- Azon kevés önkormányzatok közé tartozunk Magyarországon, amelyik nem vett fel hitelt, nem adósodott el, beosztóan élt, s mindig csak addig nyújtózkodott, ameddig a takarója ért. Ugyanakkor az év elején komoly aggodalmaink voltak. Januártól a súlyadóból és a jövedelemadóból is elvont tőlünk jelentős összeget az állam. Azt jelentette, hogy a mintegy 50 milliós éves költségvetésünkből 16 millió forint kiesett. Ez sok pénz, főtt a fejünk miatta. Ígéretek elhangzottak a médiában, hogy kapunk valamilyen kompenzációt, de bizonyossággá ez akkor vált, amikor március végén megérkezett a belügyminiszter levele ebben az ügyben.

Mi áll a levélben?

- Az áll, hogy ha pályázni tudunk, akkor az önrészt átvállalja az állam és előfinanszírozást kapunk. A hónap végéig el kell küldeni a fejlesztési terveinket. Már összeállt a kép. Szeretnénk a hegyi és a Nyíres utcát aszfaltozni, a közösségi házunk külső homlokzatát felújítani és a régi épület szigetelését megoldani, külterületi utakat rendbe tenni. Van egy különleges gondunk is. Öt település közös épületei vannak itt iskola, orvosi rendelő, körjegyzőség, körzeti megbízott lakása, sportöltöző, ezek tulajdonviszonyait kellene rendezni. Az önkormányzatoknak nincs pénzük, a kormánytól kérnénk segítséget.

- Úgy gondolom, igenis kell a kompenzáció, jogos a részünkre, hiszen ezek az önkormányzatok is eladósodhattak volna, felelőtlenül belevághattak volna különféle beruházásokba, de nem tették, helyette óvatosan, takarékosan gazdálkodtak- fejti ki véleményét Virág János, Lukácsháza polgármestere. Rögtön azt is hozzáfűzi: az ő falujuk annak ellenére kedvezőbb helyzetben van, mint sok település, hogy januártól a súlyadó 60 százalékát, a jövedelemadót teljes egészében elvonja az állam. Jól menő vállalkozások működnek Lukácsházán, köztük 500, 80 és 25 főt foglalkoztató cégek.

- Éppen emiatt magas tartalékkal tudtuk zárni az évet, s az idei költségvetésünk is nagyobb a tavalyinál - magyarázza a polgármester. „A belügyminiszternek természetesen mi is válaszolunk, és a válaszlevélben mindenképpen megemlítem az óvoda felújítását. Három óvodai csoportunk van két épületben, egymástól 100 méterre. Szeretnénk egy komplex óvodai felújítást végrehajtani, egy minicsoporttal együtt négycsoportossá alakítani az óvodát.

Forrás: Vas Népe Online - veol.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu