Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Településbarát rezsicsökkentést javasolna a TÖOSZ
A szövetség 14 pontban foglalta össze kezdeményezéseit, elvárásait

Tizennégy pontban foglalta össze kérését és követeléseit éves küldöttgyűlésén a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ). A szervezet többek között a helyi körülményeket figyelembe vevő rezsicsökkentést, az óvodák finanszírozásának kiegészítését és a honvédelmi törvény megváltoztatását kéri a kormánytól, s elfogadhatatlannak tartják, hogy a beszedett gépjárműadó 60 százalékát az államnak kell átutalniuk.


A TÖOSZ 2013. április 25-én, Veresegyházon tartotta éves küldöttgyűlését a Szlovák-Magyar Önkormányzati Partnerségi Fórummal együtt. A rendezvényen Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke összegezte az elmúlt év tapasztalatait és történéseit. Beszédében kiemelt hangsúlyt kaptak az önkormányzatok életében végbement sarkalatos változások, mint például a közoktatási reform, a járási rendszer kialakítása és az önkormányzati adósságkonszolidáció.

A TÖOSZ törekvései a megváltozott jogszabályi környezetben nem érvényesültek maradéktalanul. Schmidt Jenő szerint azonban a szövetség kormányzattal való együttműködése sok tekintetben eredményesebbé vált, a kormányzat a finomhangolás érdekében egyre jobban támaszkodik a legnagyobb önkormányzati szövetségre.

A küldöttgyűlés megfogalmazta a TÖOSZ kezdeményezéseit és elvárásait is:

1. A TÖOSZ üdvözli, hogy megkezdődött az önkormányzatok költségvetési helyzetének kormányzati átfogó felmérése, amely megfelelő reális alapot nyújt a szükséges korrekciók megtételére.

2. A TÖOSZ továbbra is szükségesnek tartja elsődlegesen a községek esetében a megállapított hivatali létszám felülvizsgálatát és differenciált korrekcióját.

3. A TÖOSZ szükségesnek tartja az önkormányzatok gyermekétkeztetési feladata finanszírozási kérdésének átfogó megoldását.

4. A TÖOSZ a közoktatási intézményeket működtető önkormányzatok jogos igénye alapján átfogó rendezést sürget a bejáró gyermekek utáni megfelelő állami kompenzáció érdekében.

5. A TÖOSZ egyetért az önkormányzati adósságkonszolidáció szükségességével, ugyanakkor támogatja, hogy mielőbb szülessen kormányzati támogató döntés azon önkormányzatok pozitív támogatására, amelyek nem szorultak állami segítségre.

6. A TÖOSZ fontosnak tartja, hogy az adósságrendezés a lehető legigazságosabb legyen, ezért mindazon önkormányzatok esetében is szükségesnek tartja a pozitív állami támogatást, amelyek az átlag alatti mértékben adósodtak el.

7. A TÖOSZ javasolja a 10 százalékos rezsiköltség csökkentése ügyében, hogy a rezsicsökkentést a helyi körülmények, a jelenlegi árképzés, valamint a közszolgáltató szervezetek nagyságának és területi ellátásának figyelembevételével differenciáltan állapítsák meg, annak elkerülése érdekében, hogy a közszolgáltató szervezetek esetleges veszteségei ne terheljék az önkormányzatokat.

8. A TÖOSZ kezdeményezi, hogy a kormány módosítsa a honvédelemről szóló törvényt, valamint annak végrehajtási rendeletét annak érdekében, hogy a polgármesterek részvétele megfelelő módon biztosított legyen a helyi védelmi bizottságokban.

9. A TÖOSZ javasolja, hogy az önkormányzati társulásokra vonatkozó törvényi szabályozás nagyobb szabadságfokot és mozgásteret biztosítson az önkormányzatoknak.

10. A TÖOSZ felhívja a figyelmet a köznevelés rendszerének átalakítása során kialakult bizonytalanságra, valamint veszélyekre.

11. A TÖOSZ szorgalmazza a kistelepüléseken lévő óvodák finanszírozásának kiegészítését, valamint a működési követelmények ésszerűsítését.

12. A TÖOSZ nem ért egyet a korábban megyei önkormányzati, majd állami fenntartású speciális feladatkörű köznevelési intézmények működtetésének március 31-i határidővel az önkormányzatok feladattá tételével. A bizonytalan mértékű működtetés költségei az érintett önkormányzatoknak nem áll rendelkezésére, így pótlólagos állami támogatás nélkül az átadásra vonatkozó döntés veszélyezteti az önkormányzatok fenntartható működését.

13. A TÖOSZ elfogadhatatlannak tartja azt a pénzügyi kormányzati álláspontot, mely szerint az elmúlt évben, illetve években be nem fizetett gépjárműadónak az idei évben történő befizetése, behajtása esetén is az önkormányzatoknak a beszedett adó 60%-át az államnak kell átutalni. A TÖOSZ kezdeményezi a szabályozás és kormányzati elvárás felülvizsgálatát.

14. A TÖOSZ sürgeti, hogy a 2011 októberében megtartott országos népszámlálási adatok településsoros, valamint megyei bontásban teljes körűen kerüljenek minél előbb közzétételre, annak érdekében, hogy a helyi önkormányzatok az adatokat a tervezési és stratégiaalkotási, valamint pályázati (LEADER, vidékfejlesztés, stb.) munkájuk során használni tudják.


Forrás: TÖOSZ - OrientPress Hírügynökség
Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu