Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Visszavásárolnák és összevonnák a víziközműcégeket
A kormány új, a rászorulók számára kedvező díjképzési rendszer létrehozását tervezi

Kaposváron 2009-ben, Hódmezővásárhelyen már 2006-ban visszavette az önkormányzat a közműcégeket. Pécsen 3 évvel ezelőtt bontották fel a szerződést a külföldi tulajdonossal, amely működése utolsó éveiben jóval az infláció felett emelte a díjakat. A főváros tavaly vásárolta vissza a vízművet - hasonló okok miatt. A társaságokat a 90-ess években privatizálták, elsősorban azért, mert a költségvetésnek pénzre volt szüksége - hangzott el 2013. április 27-én a Híradóban.


A mintegy 350 víz- és csatornamű közül 4 van részben francia tulajdonban. Ezek a Fővárosi Csatornázási Művek, a Salgótarjáni Csatornamű, a Szegedi Vízmű és az Érd és Térsége Víziközmű.

Korábban a kaposvári, a hódmezővásárhelyi, a pécsi és a fővárosi vízművek is külföldi tulajdonban voltak. A Híradó információi szerint Salgótarjánban már puhatolózó tárgyalások folynak a helyi csatornaművek külföldi tulajdonrészének visszavásárlásáról. Így könnyebben tudnák érvényesíteni a tervezett 10 százalékos díjcsökkentést.

Reich Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási tagozatának vezetője szerint az önkormányzatok is tudják nyereségesen működtetni a víziközmű cégeket. Ezt támasztja alá az is, hogy tavaly a társaságok zöme nyereséggel zárta az évet. Ezek a rendszerek lakossági, közösségi pénzből, a települések pénzéből épültek, így az az ésszerű, ha a hasznot is ezek a szervezetek kapják, s műszaki fejlesztésre, a szolgáltatás minőségének javítására fordítják, magyarázta Reich Gyula.

A Magyar Víziközmű Szövetségnél is úgy látják, a most meglévő területi árkülönbségeket is könnyebb lesz kiegyenlíteni, ha ezek a vállalatok száz százalékos önkormányzati tulajdonban működnek. De a szervezet szerint nem csak ezért lenne fontos a visszavásárlás. Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke elmondta: alapvető élelmiszerről, az ivóvízről van szó, s ez nemzetbiztonsági kérdést is jelent. A rendszerek működtetése, felügyelete, hosszú távú megóvása elsősorban a közösségi tulajdonnal biztosítható.

A Híradó úgy tudja, a kormány azt tervezi, a most meglévő állami és önkormányzati közműcégeket összevonja, több mint harminc társaságot hoznának létre. Ezzel párhuzamosan egy új díjképzési rendszert alakítanának ki, melynek lényege, hogy a rászorulók a mainál olcsóbban, a tehetősebbek és a vízpazarlók pedig drágábban jutnak majd ivóvízhez.

Forrás: M1 - Kossuth Rádió - hirado.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu