Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Szóba kerülhet a Dunaferr állami visszavásárolása is
Dunaújvárosban nagygyűlést tartottak az acélipari cégnél kialakult helyzet miatt

A húsipar után az acélipar talpra állítását is segíthetné a kormány - egyebek mellett erre hívták fel a figyelmet azon a nagygyűlésen, amelyet a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet tartott 2013. április 16-án délután a dunaújvárosi polgármesteri hivatal előtt. A felszólalók egyebek mellett arról beszéltek, hogy az acélipari társaság nélkül szerintük megpecsételődne nemcsak a dolgozók, hanem a város sorsa is.


Az összegyűlt mintegy kétezer ember előtt a szakszervezeti vezetők ismertették a cég jelenlegi helyzetét és az 1-es számú kohó felújítása körüli bizonytalanságot. Utóbbival kapcsolatban egyöntetűen kijelentették, hogy kohó nélkül leállhat a teljes folyékony fázis a vasműben, ami több ezer munkahely megszűnését eredményezheti.

A rendezvényt követő sajtótájékoztatón Cserna Gábor (Fidesz) polgármester közölte, hogy Szijjártó Péter külgazdaságért felelős államtitkár a hét végén Moszkvába látogat, ahol a főtulajdonos orosz külkereskedelmi bank elnökhelyettesével a kohóátépítésről fog tárgyalni, és igyekszik azonnali választ kikényszeríteni.

Hozzátette: szeretnék kormányzati ráhatással előmozdítani a fejlesztéseket, azon belül is az 1-es számú kohó átépítését. Jelezte, hogy további alternatívák is vannak, így akár „az állami visszavásárlásról is szó lehet". Ígéretet tett arra, hogy 1-2 héten belül pozitív döntés fog születni, mert a Dunaferr vállalatcsoport a legfontosabb munkáltató a városban. Mucsi Zoltán, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetője kijelentette: eddig hiába egyeztettek a cégvezetővel, eredményt nem értek el. Ezért elérkezettnek látták az időt arra, hogy kezükbe vegyék a gyár sorsát.

Borbély Zoltán, a központi üzemi tanács elnöke elmondta, hogy a januárban leállított kohó felújítása mintegy hárommilliárd forintba kerülne. Rámutatott, hogy a másik kohó is bármelyik pillanatban tönkremehet, és akkor a hideghengermű és a folyékony fázis is megállhat.

Csapó Tamás, a Dunaferr Ifjúsági Szervezet vezetője hangsúlyozta, úgy tudják, hogy a cégvezető szeretné a nagyolvasztó felújítását, de a főtulajdonos bank még nem döntött róla. Ez a késlekedés jelenleg nem érinti a dolgozókat, de hosszú távon ez a helyzet nem tartható fenn, mert akkor mintegy 3500 ember veszítheti el munkahelyét.

A létszámleépítésekkel kapcsolatban Borbély Zoltán megjegyezte, hogy a cégvezetés jelenleg is dolgozik a létszám optimalizálásán, amely a szellemi állományból mintegy 100 főt érinthet. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a vállalatcsoportnak nincs még 2012. évi elfogadott mérlege, de információi szerint 20-30 milliárd forintos veszteség várható.

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet április 9-én tette közzé felhívását, mert  tájékoztatni akarták a közvéleményt a Dunaferr társaságcsoportnál kialakult válságos helyzetről.

Az MTI érdeklődésére Mucsi Zoltán, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetője akkor elmondta, hogy a munkavállalókat aggodalommal tölti el az 1-es kohó leállítása után kialakult bizonytalanság, mert a kohó felújítása hosszú hónapokat venne igénybe, és a kezdés dátumát senki sem ismeri.

Hangsúlyozta: egyetlen kohóval gazdaságtalan a termelés, ezért lenne szükség két kohó működtetésére. Úgy vélte, amennyiben április 30-ig nem születik döntés, akkor az idén már biztosan nem fog újraindulni a termelés az 1-es kohóban. Ez pedig veszélybe sodorja több ezer dolgozó munkahelyét.

Az ISD Dunaferr Zrt. január 22-én tájékoztatta az MTI-t arról, hogy az előzetes terveknek megfelelően leállította 1-es számú nagyolvasztóját a berendezés műszaki állapota miatt. A cég közleménye szerint a nagyolvasztó bontási munkálatait saját munkaerővel oldják meg, és azok előreláthatólag május végéig tartanak.

Ezzel párhuzamosan folynak a berendezés felújításának előkészületei. Amint valamennyi szükséges feltétel teljesül - befejeződik a tervezés, a kulcsfontosságú berendezések megrendelése és leszállítása, valamint az átépítéshez szükséges anyagok mobilizálása - megkezdik a berendezés felújítását - írták.

Az 1-es számú kohó leállítása mellett a 2-es számú kohó tovább működik. A felújítás idejére a cég nyersvasgyártási kapacitása mintegy felére csökkent.

A Dunaferr Zrt.-nél az 1-es számú nagyolvasztónál 2006-ban hajtottak végre utoljára rekonstrukciót. Ez negyvennyolc napos átépítési időszakot követően, 2006 szeptemberében fejeződött be, akkori árakon tízmillió euróba került.

Forrás: MTI-hvg.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu