Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Őriszentpéteren zárult a MÖSZ konzultáció-sorozata
A sokoldalú nemzeti park, a nemzetközi tökfesztivál és a népszerű helyi termékek piaca

Két hónapos vidékfejlesztési konzultáció-sorozatot fejezett be a Magyar Önkormányzatok Szövetsége 2013. április 24-én, Őriszentpéteren. A találkozón a Belügyminisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium szakemberei ismertették a közfoglalkoztatás és a vidékstratégia önkormányzatokat érintő elemeit a Vas megyei polgármestereknek, de szó esett az őriszentpéteri helyi termékek piacáról és az Őrségi Nemzeti Park gazdálkodásáról is.


Dr. Markovics Tibor az Őrségi Nemzeti Park sokoldalú tevékenységét ismerteti

Kis Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője a magyar vidék előtt álló kihívások felsorolása után a Nemzeti Agrárstratégia legfontosabb célkitűzéseire hívta fel az egybegyűltek figyelmét. Mint elmondta, a Vas megyére is jellemző aprófalvas térségek az ország legkritikusabb területei közé tartoznak, ezért a minisztérium már megkezdte a felzárkóztatásukat célzó program kidolgozását. Ezt a programot igyekeznek beilleszteni a 2014-2020-as uniós finanszírozási keretbe, de ha nem sikerül, nemzeti források felhasználásával fogják végrehajtani. Kis Zoltán rendkívül fontosnak nevezte a háztáji gazdálkodás újjáélesztését is, amelyhez egy ötmilliárd forintos keretösszegű pályázat beindítását tervezik, 50-60 ezer ember bevonásával. 

Béndek József pénzügyőr altábornagy, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatásért Felelős helyettes Államtitkársága képviseletében elmondta: Vas megyében tavaly 2,7 milliárd forintot fordítottak a különböző közmunkaprogramokra, amiből 307 millió forint volt a teljesen állami finanszírozású kistérségi startmunka mintaprogramok részesedése. Ezeknek a keretében elsősorban az erdőgazdálkodás, a belvízelvezetés, a katasztrófavédelem, az illegális hulladéklerakók felszámolása területén alkalmaztak közfoglalkoztatottakat. A közmunkaprogramok végrehajtásában már idén is számos olyan fontos változás történt, mint a havi elszámolásra való áttérés vagy az állásidőre fizetendő bér bevezetése, hamarosan azonban a közfoglalkoztatás teljes rendszerét megújítják majd - ígérte a pénzügyőr altábornagy.

Őriszentpéter két rekorddal is büszkélkedhet - mutatta be városát Őri Zoltán polgármester - az egyik, hogy 1194 lakosával hazánk legkisebb népességű városa, a másik pedig az, hogy az őriszentpéteri a legtöbb, szám szerint 13 települést összefogó magyar kistérség. A 6742 lelket számláló Őrség az ország egyik legkevésbé szennyezett része, kiváló turisztikai adottságokkal rendelkezik, ám nagyfokú az elnéptelenedés és 300 százalékos az öregedési index. Mint megtudtuk, a helybeliek régi álma vált valóra azzal, hogy tavaly szeptemberben átadták a helyi termelői piacot. Az árusítóhelyet eredetileg csak a turistaszezon idejére hívták volna életre, de az őstermelők kérésére az egész évre kibővítették nyitvatartási idejét. A város közeljövőre vonatkozó tervei között van a helyi termékek külső piacokra való eljuttatása, s egy pavilonsor megépítése a termelői piacon, hogy az árusok ne legyenek kitéve az időjárás viszontagságainak.

A nemzeti park nem rezervátum - kezdte előadását Dr. Markovics Tibor, a 2002-ben társadalmi kezdeményezésre megalakult Őrségi Nemzeti Park igazgatója, majd bepillantást nyújtott a park széleskörű tevékenységébe. Az alapvető cél a természeti és kulturális értékek megőrzésére, bemutatására, illetve az oktatás és a kutatás, emellett azonban agrár- és erdőgazdálkodást is folytatnak. A nemzeti parkon belül igyekeznek növelni a saját kezelésű területek nagyságát, ahol elsősorban szarvasmarha és lótenyésztés folyik, s igyekeznek minél szorosabban együttműködni a helybeli gazdákkal, ami - többek között - állatok kihelyezésében nyilvánul meg. A Nemzeti Park a környék legnagyobb gazdálkodója, 2,7 milliárdos uniós támogatás felhasználását koordinálja a területéhez tartozó önkormányzatok, gazdálkodók és turisztikai vállalkozások bevonásával. Tevékenységük elismerése, hogy a park 2007-ben megkapta az Eden díjat, mint Európa egyik legvonzóbb turisztikai célterülete, s az nem mellékes az sem, hogy 22 göcseji és hetési település jelezte, hogy szeretne a nemzeti parkhoz csatlakozni.

MP

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu