Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Térfigyelő rendszerekről – felhasználói szemmel I.
Milyen szempontok figyelembe vételével lehet megfelelő minőségű képtartalmat szolgáltató kamerarendszereket telepíteni?

Napjaink gyakran emlegetett, videós biztonságtechnikai vonatkozásban legszélesebb körben ismert felvetései a térfigyelő rendszerek kapcsán adódnak. Mivel mostanra széles körben elterjedtek, ezért mindenki viszonyul valahogy a telepített, vagy telepítendő rendszerekhez - támogatja vagy ellenzi, terveztetné vagy leszereltetné, több-, illetve kevesebb kamerát szeretne maga körül látni a közterületeken is.


 A megfelelő pontokon elhelyezett kameráknak fontos szerepe lehet a közlekedési balesetek rekonstruálásakor

A közbiztonságért dolgozók, illetve azért tenni vágyók azonban legtöbbször egyetértenek abban, hogy a bűnmegelőzési és bűnüldözési tevékenységüket nagyban segítheti a megfelelő pontokon elhelyezett, megfelelő minőségi képtartalmat szolgáltató kamerarendszer jelenléte.

Biztonságtechnikában dolgozó rendszerintegrátorként a fenti, „megfelelő" jelző kibontásában szeretnénk e cikksorozattal segítséget nyújtani. Telepített térfigyelő referenciáink során ugyanis számtalan végfelhasználói igénnyel, kérdéssel találkoztunk - tapasztalataink tükrében e kérdések körüljárásával szeretnénk segítséget és szempontrendszert nyújtani a videós biztonsági rendszerekben gondolkodó végfelhasználói körnek is:

  • Hogyan érdemes a rendszer tervezéséhez fogni?
  • Melyek az ideális kamerapozíciók?
  • Mely funkciókkal érdemes a rendszerünket felvértezni, hogy a keletkezett adatok minél sokrétűbben felhasználhatóak legyenek?
  • Milyen szempontokat érdemes - felhasználói szemmel - figyelemmel kísérni ahhoz, hogy a rendszerünk könnyen és hatékonyan működtethető legyen?
  • Hogyan győződhetünk meg róla, hogy az eredeti célkitűzést leginkább szolgáló műszaki tartalom kerül az ajánlatba?

Közös élmény lehet egy-egy komolyabb bűncselekmény kapcsán a televízióban is bemutatott képanyag gyakran előforduló értékelhetetlensége, bizonyítási folyamatban való használhatatlansága. Ahhoz, hogy az általában komoly anyagi ráfordítást igénylő rendszerek végül a megfelelő, tőlük elvárt minőséget biztosíthassák, több szempont egyidejű biztosítása szükséges - mely mind a kivitelezői, mind a megrendelői oldal felé egységesen feladatot jelenthetnek.

Cél tehát, hogy világos megrendelői- és műszaki szempontok alapján végül olyan rendszer kerüljön használatba, mely a fenti igényeknek egyaránt megfelel.

Melyek a tipizálhatóan ideális telepítési pontok/helyszínek?

Fontos kiemelni már a téma elején, hogy közterületen működő kamerarendszer képeinek ellenőrzésére, élő- és archivált felvételeinek megtekintésére kizárólag a rendőrség jogosult. Működtetett kamerarendszerek kapcsán a vagyonvédelmi törvény (2005. évi CXXXIII. törvény) és az új adatvédelmi törvény (2011. évi CXII. törvény) eleve nagyon körültekintően rendelkezik - ebben természetesen kiemelt figyelmet kap a közterületen működő adatrögzítés.

A rendőrség szerepe tehát mindenképpen meghatározó már a térfigyelő rendszer létesítésekor is - a velük való minél szorosabb együttműködés lesz a természetes alappillére az alkalmazás hatékonyságának. Annak érdekében, hogy a rendfenntartási célok teljes körűen kiszolgálhatóak legyenek, a városi vagy térségi térfigyelő rendszerek kialakításakor érdemes elsődlegesen a rendőrségi nyilvántartások felhasználásával, a frekventált bűnelkövetési pontokra kamerákat elhelyezni.

Az elhelyezési szempontok azonban gyakran nem állnak meg itt, hanem a térfigyelésben további funkciókat is ellátó kamerapontok is kijelölésre kerülnek:

  • Általános áttekintő funkció a főbb csomópontokról
  • Szabálysértési- és közlekedési felügyelet (tilosban parkolás, piros lámpán való áthaladás stb.)
  • Kiemelt objektumok és környezetük megfigyelése
  • Tranzit forgalom ellenőrzése

Ezek segítségével olyan további feladatok is elvégezhetőek a térfigyelő rendszer kameráinak felhasználásával, melyek nem szorosan a térfigyelési feladatok körébe sorolhatóak - összességében viszont a közbiztonság további erősítéséhez járulnak hozzá.


A cikk folytatásában a további szempontokat vesszük górcső alá. (folyt. köv.)
  

Amennyiben a megoldás felkeltette érdeklődését, kérem, keresse meg a gyártó magyarországi szervezetét (Robert Bosch Kft.) vagy kiemelt partnerét (Castrum Sec Kft.).

Szűcs Gábor, Castrumsec Kft. (szucs.gabor@castrumsec.hu)

Bárány Attila, Robert Bosch Kft. (attila.barany@hu.bosch.com)

Balázs Anna, Robert Bosch Kft. (anna.balazs@hu.bosch.com)

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu