Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Névhasználati útmutató az önkormányzatok számára
Az MTA állásfoglalás-gyűjteményt tett közzé egyes közterületi nevek használhatóságáról

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közzétette azoknak az állásfoglalásoknak a gyűjteményét, amelyeket a helyi önkormányzatok számára készített egyes közterületi elnevezések használhatóságáról. A rendszerváltás előtt megszokott utcanevek többségének használatát nem javasolták, de akadt pár meglepő kivétel is - írja az Origo.


Használható, nem javasolt, illetve használható, de aggályos kategóriákba sorolja az MTA a rendszerváltás előtt elterjedt közterületi elnevezetéseket a napokban kiadott, és a Facebookon is terjedő állásfoglalásaiban. Az állásfoglalásokat egy-egy adott elnevezés használhatóságában bizonytalan helyi önkormányzatok kérésére készítették.

Az MTA mindegyik elnevezés - jellemzően kisebb-nagyobb jelentőségű történelmi szereplők, jellegzetes kifejezések - mellé pár soros magyarázatot is fűz arról, hogy mi indokolja javaslatukat. Ezekben a helyi önkormányzatokról szóló, 2011. évi CLXXXIX. törvényre hivatkoznak, amely kimondja, hogy olyan közterületi elnevezések használata nem javasolt, amelyek kapcsolatba hozhatók a XX. századi önkényuralmi rendszerek működtetésével.

A március végére datált pdf-fájlban 107 elnevezés található, Alpári Gyulától Zalka Mátéig, az Alkotmánytól a Vörös hajnalig. Az MTA többségében (69 esetben) a nem javasolt kategóriába sorolta a felmerült neveket.

Nem javasolt például szerintük Lenin, Rajk László, Landler Jenő, vagy Felszabadítók, Élmunkás, Kisdobos, illetve Úttörő névre keresztelni utcákat, de József Attila, Makarenko vagy éppen Micsurin neve használható erre a célra, igaz, a legutóbbit aggályosnak tartják.

Az MTA az orosz-szovjet botanikus Micsurinon kívül még két nevet sorolt a „használható, de aggályos" kategóriába, Marx Károlyt, illetve Schörnherz Zoltán egykori egyetemi kommunista mozgalmárt.

Nem találta ugyanakkor az MTA aggályosnak a szovjet pedagógus Makarenko, vagy a görög kommunista vezető, Beloiannisz nevének használatát. Előbbi esetben pedagógiatörténeti jelentősége, utóbbi esetben a magyar-görög barátság jelentett kibúvót.

A leghosszabb állásfoglalás Károlyi Mihály egykori miniszterelnökről szól, amelyben azt írja az MTA, hogy ugyan Károlyi esetében nem egyértelmű, hogy részt vett volna önkényuralmi rendszer megalapozásában, de vitatott történelmi szerepe miatt mégsem javasolják, hogy közterületet nevezzenek el róla.

Forrás: Origo

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu