Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Akciótervek a fenntartható energiagazdálkodásért
Tizenhárom észak-magyarországi önkormányzat csatlakozott a Polgármesterek Szövetségéhez

A fenntartható energiagazdálkodás érdekében tizenhárom észak-magyarországi település csatlakozott a Polgármesterek Szövetsége nevű kezdeményezéshez, és készítette el saját fenntartható energia akciótervét. Az Európai Unió által támogatott projekt zárórendezvényét 2013. április 29-én tartották Miskolctapolcán - írja a Minap Online.


A City_SEC projektet megvalósító konzorcium munkájában hat európai ország összesen nyolc különböző szervezete vett részt - többségében regionális fejlesztési- és energiaügynökségek, így a Norda Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. -, melyek segítik a partnerrégiókban található, a munkába bekapcsolódó helyi önkormányzatokat abban, hogy hosszú távú energiagazdálkodási stratégiát alkossanak.

A projekt keretében 13 észak-magyarországi település csatlakozott a Polgármesterek Szövetsége nevű kezdeményezéshez, és készítette el fenntartható energia akciótervét. Ongjerth Richárd, a Magyar Urbanisztikai Társaság ügyvezető igazgatója elmondta, a 2009 óta nemzetközi civil szervezetként működő szövetség azokat a polgármestereket fogja össze, akik településük energiafelhasználása és energiatakarékossága, illetve klímavédelme érdekében szeretnének fellépni. Mindez annyi kötelezettséggel járt, hogy a belépést követő egy éven belül a településeknek el kellett készíteniük az úgynevezett fenntartható energia programját, ami arról szól, hogy 2020-ig az adott település hogyan csökkenti 20 százalékkal az energiafelhasználását.

- Nagyon sokféle és hatalmas lehetőség áll előttünk, hiszen a klímavédelem, ami szorosan összefügg az energiagazdálkodással, talán az egyetlen olyan módja a környezet megóvásának, ami viszonylag rövid időn belül, kimutathatóan és előre kalkulálhatóan megtérülő beruházásokat jelent - mondta Ongjerth Richárd.

A tizenhárom település fenntartható energia akcióprogramja olyan területeket is érint, mint a környezetbarát közlekedés, a település saját intézményhálózatának korszerűsítése, panelházak korszerűsítése, hőszigetelése, valamint kereskedelmi és gazdasági létesítmények energiaracionalizálása.

- Az Európai Unió már eddig is, és a következő időszakban is nagyon sok pénzt fordít ilyen projektek támogatására. Ez a lehetőség a települések számára most is nyitva van, ami úgy gondolom, a jelenlegi gazdasági helyzetben olyan lehetőség az önkormányzatok számára, amit kár kihagyni - fogalmazott az urbanisztikai társaság ügyvezető igazgatója.

„A fenntartható települési energiagazdálkodás nyomában" című zárórendezvényen elhangzott, hat ország 54 önkormányzata vett részt a projektben. A 13 észak-magyarországi település vezetői tréningnapokon és nemzetközi tanulmányúton vehettek részt. A projekt során 50 akcióterv készült el, és a települések közel 1 millió tonna szén-dioxid megtakarítást értek el.

Forrás: Minap Online

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu