Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Közös platformon a közös problémák megoldásáért
Szorosabb önkormányzati együttműködés a V4-es országok között – Megszületett az „Együtt a NATO-ban” projekt végeredménye

"Az önkormányzati szövetségek szerepe a visegrádi országokban" címmel kétnapos konferenciát tartott a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) 2013. április 18-19-én, a Gödöllőn. A rendezvényen - ahol megjelentek a V4 önkormányzati szövetségek elnökségi tagjai, valamint Roman Kowalski lengyel, Helena Bambasová cseh és Imants Viesturs Lieģis, lett nagykövet is - jelentős előrelépés történt a V4-es országok önkormányzati szövetségeinek együttműködésében, s ez a találkozó volt MÖSZ és a Külügyminisztérium „Együtt a NATO-ban" című projektjének záró rendezvénye is.


Roman Kowalski lengyel nagykövet ismerteti a V4-es lengyel elnökség ideje alatt elért eredményeket

A konferencia első napjának első felszólalója, Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság nagykövete a Visegrádi Csoport Lengyel Elnöksége során elért eredményeket ismertette a hallgatósággal, majd az 1917-ben alakult, a második világháború után feloszlatott, majd 1991-ben Poznanban újjászervezett, jelenleg 303 várost - azaz a lengyelek 75 százalékát - tömörítő Lengyel Városok Szövetségének tevékenységéről beszélt. Kiemelte a szakértői- és lobbitevékenységet, a közvélemény-kutatások végzését, illetve az Alkotmánybírósághoz jogorvoslatért forduló városok támogatását.  

Hasonlóan nagy múltú és nagy létszámú szervezet a Cseh Községek és Városok Szövetsége is, amely még az Osztrák-Magyar Monarchia idején, 1907-ben alakult, ma pedig 2500 ezres tagsággal rendelkezik - mutatta be Csehország legnagyobb önkormányzati érdekszövetségét Robert Zeman, a Cseh Önkormányzatok Szövetsége (SMO CR) Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának elnöke. A szervezet kiterjedt tevékenységi körébe a törvényalkotás véleményezése és az uniós szervezetekben való részvétel éppen úgy beletartozik, ahogy a polgármesterek és az önkormányzati képviselők továbbképzése is.

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulását (ZMOS) Ján Oravec párkányi, és István Zachariaš szepsi polgármester képviselték a konferencián. Mint elmondták, a ZMOS Szlovákia legnagyobb önkormányzati érdekképviseleti szerveződése, mely 1990-ben alakult, s az ország településeinek 95 százalékát tudja tagjai között. Részt vettek az Alkotmány előkészítésében és módosításaiban, a szlovák víziközmű vagyon tulajdoni viszonyának rendezésében, s egy uniós projekt segítségével sikerült minden szlovákiai települést internetes hozzáféréshez juttatniuk.

A beszámolókból kiderült, hogy rengeteg hasonlóság van a visegrádi országok önkormányzatait érintő nehézségek között. Csehország és Szlovákia településszerkezete még a magyarországinál is széttagoltabb, még több a néhányszáz fős kistelepülés, és ugyanúgy nehézséget okoz ezek megfelelő szolgáltatásokkal való ellátása, mint nálunk. Náluk is vannak kisebb központosítási, összevonási törekvések a falvakat illetően, de a helyiek lokálpatriotizmusa egyelőre erősebb a gazdasági kényszerítő erőknél. Szlovákiában szintén napirenden van az állam és az önkormányzatok közötti faladat- és forrásmegosztás kérdésének újratárgyalása, s felmerült a közoktatási intézmények visszaállamosításának gondolata is.

Az önkormányzati szövetségek egyik országban sem kapnak állami támogatást, kizárólag tagdíjaikból élnek, de sokkal egységesebbek, mint hazánkban, így érdekérvényesítő képességük is sokkal hatékonyabb.

A konferencia végén Gémesi György, a MÖSZ elnöke mutatta be szövetségét, melynek fontos szerepe volt az adósságkonszolidáció létrejöttében, s mely immár két évtizede szervezi meg a Magyar Polgármesterek Világtalálkozóját a Kárpát-medence magyar polgármesterei számára. Felhívta a figyelmet arra, hogy hazánkban jelenleg nem folyik érdemi érdekegyeztetés, a kormány inkább csak tájékoztatja a szövetségeket. A hatékony érdekvédelem egy második parlamenti kamara, vagy egy, a mai szövetségeket összefogó ernyőszervezet létrehozásával képzelhető el, de csak e szervezet jogosítványainak tisztázása után.  


A konferencia másnapján Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium EU kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az 1989-ben alakult, jelenleg 18 - felerészben uniós - tagállamot magában foglaló Közép-Európai Kezdeményezés (KEK) és az 1991-ben létrejött Visegrádi Együttműködés (V4-ek) tevékenységéről, s az eltelt évek során szerzett tapasztalatokról számolt be, majd a magyar V4 Elnökség külső és belső prioritásairól beszélt. A belső célok között az elismert márkanévvé vált Visegrádi Csoport népszerűsítését, az energiahatékonyság növelését és a képzett munkaerő nyugatra vándorlásának megállítását, míg a külsők közül a keleti partnerség erősítését és a nyugat balkáni országok integrációjának elősegítését emelte ki. Elmondta továbbá, hogy a magyar külügyminisztérium 2013-at közép-európai évnek hirdette meg.

Szilágyiné Bátorfi Edit, a Külügyminisztérium főosztályvezető-helyettese, a V4 nemzeti koordinátora a KEK és a Visegrádi Csoport pályázati lehetőségeire hívta fel a figyelmet. A Visegrádi Alap támogatásai elsősorban kulturális együttműködések, tudományos, kutatói, oktatási, művészeti tevékenységek támogatását szolgálják, de nagy súlyt helyeznek a keleti-európai és nyugat-balkáni országok felzárkóztatására is, ami a közép-európai régió fontos gazdasági és biztonságpolitikai érdeke. A KEK együttműködési alapjánál elsősorban fejlesztési és tudás-csere programokra lehet pályázni.

Imants Viesturs Lieģis, Lettország nagykövet arról beszélt, miért is fontos országa számára, hogy az Észak-Atlanti Szövetség Szervezete (NATO) tagja lett. A korábban NATO nagyköveti posztot is betöltött baltikumi politikus elmondta: Lettország 1918-ban nyerte el függetlenségét, majd 1940-től ismét elvesztette, előbb a szovjet, aztán a német, majd a második világháborút követően ismét a szovjet megszállásnak köszönhetően. A Szovjetunió felbomlása után 1991-ben visszaszerezték ugyan függetlenségüket, de a biztonságérzetük csak a 2004-es NATO-csatlakozás után lett maradéktalan. 

A gyertes gödöllői diákok, felkészítő tanárukkal és Gémesi Györggyel, a MÖSZ elnökével

A lett nagykövet előadása után került sor az „Együtt a NATO-ban" című projekt záróeseményére, a hat gödöllői középiskolás diákcsoport által, „NATO diákszemmel" témakörben készített videóklippek bemutatására, és a verseny eredményének kihirdetésére. A zsűri döntése alapján az első díjat a Török Ignác Gimnázium 12/D osztályának csapata kapta, így ők látogathatnak majd Brüsszelbe, ahol a NATO-központ mellett más uniós intézményeket is meglátogathatnak majd. A Gödöllői Református Líceum 11/A osztályának és a Török Ignác Gimnázium 11/C osztályának csapata különdíjban részesült: egy-egy hosszú hétvégét tölthetnek Balatonlellén.

Marosfi Gábor, Külügyminisztérium Biztonságpolitikai és Non-proliferációs Főosztályának szakmai tanácsadója gratulált a csapatoknak az elméleti kérdések megválaszolásánál, a szituációs gyakorlaton és a videóklippek készítésénél nyújtott teljesítményükhöz.  „Itt mindenki győztes volt" - fogalmazott -, és nemcsak a csapatok, hanem a minisztérium is, mert a diákokkal való együttműködés sokat segített számukra a NATO-val kapcsolatos hírek, események későbbi kommunikálásában, a szövetség tevékenységének minél szélesebb körű megismertetésében.

Végezetül a MÖSZ elnöke - a jelenlévők egyetértésével - azt javasolta, hogy a visegrádi csoporton belül alakuljon egy önkormányzati együttműködési platform, s 2014-ben, a magyar elnökség idején rendezzenek egy közös konferenciát Gödöllőn a V4-es országok önkormányzati érdekszövetségeinek, illetve azok tagtelepülései vezetőinek részvételével.

MP

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu