Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Tájházakkal és táncházakkal folytatódik a Vidékjáró
Újabb események a FATOSZ tematikus napokra épülő országos programsorozatában

A Húsvéti sajtnapokat követően 2013. április 27-én a Tájházak napjával, majd május 4-én a Táncház napjával folytatódik a Vidékjáró országos programsorozata, amit idén tavasszal indított útjára a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ). Az októberig tartó, tematikus napokra épülő rendezvények célja a vidéki Magyarország komplex kínálatának bemutatása, a tervek szerint minden alkalommal az ország több településén.


Tájházak napja

„Szívesen látjuk és elvárjuk kendteket, otthon ne maradjon még az se, aki beteg!" - ezzel a szlogennel várja az ország sok-sok tájházába a látogatókat április 27-én a Magyarországi Tájházak Szövetsége, amely elsők között csatlakozott a Vidékjáró együttműködő partnerei közé. A szövetség hagyományteremtő szándékkal hívja életre a Tájházak napját, s szeretné, hogy a tavalyi sikeres „Gazdanapok tájházakban" eseményeihez hasonlóan a tájházak udvara, közvetlen környezete programhelyszínné alakulna. Ezzel a helyi hagyományos kézműipari termékek megjelenéséhez, megismertetéséhez, mai használatához kívánnak hozzájárulni - a rendezvénysorozat céljainak megfelelően.

Nagyszüleink háztartási eszközeit, mezőgazdasági gépeit felváltották a modern kor vívmányai. Sokan ma már nem tudják, mi az a rokka vagy szövőszék. Egyebek mellett ezeket, valamint viseleteket, imakönyveket, használati tárgyakat, bútorokat, az évszázadokkal korábbi falusi élet féltve őrzött kincseit is megismerhetik a tájházakba ellátogatók. A nap központi programját a Szentendrei Skanzenben rendezik.

A szövetség a tájházak programjaival a tavaszi megújulásra, a természet és az emberek újjászületésére is figyelmet kíván fordítani. A Tájházak napja remek lehetőség arra, hogy a hosszú tél után a figyelem középpontjába kerüljön az egykori vidéki életmód, a paraszti világ, és mindaz, ami a hagyományos tudásból ma is hasznosítható és újraélhető.

Ami az előzetes jelentkezések alapján biztos: sok helyen nem csupán a tájház látnivalóival, hanem kiegészítő programokkal várják a vendégeket, akik találkozhatnak kézművesek és helyi gazdák termékeivel, bekapcsolódhatnak az erre az alkalomra szervezett játszóházba, vagy éppen helyi hagyományőrző csoportok bemutatóinak tapsolhatnak.


Néptáncot, népzenét mindenkinek!

A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület szervezésében május 4-én 10 és 19 óra között a budapesti Liszt Ferenc téren ének- és tánctanítással, gyerek táncházzal, játszóházzal, mesemondással, kézműves foglalkozásokkal vár mindenkit a Táncház napja központi rendezvénye, amely a Vidékjáró programsorozat része.

A tervek szerint a Liszt Ferenc téri forgatag sokszínű kínálatában nemcsak a Kárpát-medencei magyar régiók kultúrájával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, hanem lesz többek között balkáni és cigány tánctanítás is. A két műsorvezető: Agócs Gergely és Novák Péter lesz.  Este hét órától stílusosan táncházzal folytatódik a program.

Ebben az évben már nemcsak a fővárosiak ünnepelhetik a Táncház Napját, hiszen a központi rendezvény mellett a Táncház Egyesület szervezésében országszerte több helyszínen - a tervek szerint 10-12 vidéki településen - , sőt határon túli városokban is szerveznek népzenei, néptáncos programokat.

A Táncház napja, azaz május 4-e előtt - a tavalyi évhez hasonlóan - flashmobok hívják fel a figyelmet a rendezvényre. Utcákon, tereken és más, szokatlan helyszíneken perdülnek hirtelen táncra, fakadnak dalra a járókelők határainkon innen és túl.

Újdonságként a szervezők csatlakoznak a „Veszíts el egy könyvet!" mozgalomhoz „Elvesztett és megtalált hagyomány" szlogennel. A táncházzal, hagyományőrzéssel kapcsolatos könyvek „elvesztésére" a Táncház Napját megelőző héten kerül majd sor.

A tájházak és a táncház napja részletes programjai a  videkjaro.hu weboldalon érhetőek el.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu