Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 







































eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az önellátó településtől a gödöllői kastélyprogramig
A MÖSZ szakemberei tartottak előadásokat az URB:ICON kiállításon

A MÖSZ és Gödöllő Város szakemberei is tartottak előadásokat az URB:ICON Nemzetközi településfejlesztési kiállítás és projektvásár konferenciáin, 2013.  április 10-13 között, a budapesti Hungexpo Vásárközpontban. Dr. Fábián Zsolt, a MÖSZ főtitkára, Dr. Gönczi Tibor, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója és Dr. Baranyi István, Pusztaföldvár polgármestere sikeres projekteket, településszerkezeti és energetikai problémákat, s egy működő önellátási modellt mutattak be a hallgatóságnak.


Dr. Fábián Zsolt, „A kis- és középvárosok változó szerepe a 21. század fordulóján" című előadásában a város és a vidék kapcsolata, illetve az optimális településméret kérdését járta körül, hazai és nyugat európai tapasztalatok, statisztikai adatok tükrében, különös tekintettel a természettől elszakadt, sűrűn lakott, önellátásra képtelen nagyvárosok, illetve a természetközeli, ám nem minden szükséges szolgáltatás nyújtására képes falvak között helyet foglaló kisvárosokra, amelyek lakosságszámukat meghaladóan tudnak szolgáltatásokat nyújtani a térségüknek.

A MÖSZ főtitkára második, „Az önkormányzatok szerepe, lehetőségei az energetikában" című előadásában a települési energiafelhasználás sajátosságainak ismertetéséből kiindulva jutott el a szektoron belüli állami szerepvállalás, az energiahatékonyság és az öngondoskodás kérdésköréig, kiemelt figyelmet fordítva a megújuló energiaforrásokra, valamint az ezek elterjesztését célzó pályázati rendszerekre.

Dr. Gönczi Tibor, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója a kastély 2008-1010 közötti fejlesztésének állomásait osztotta meg a hallhatósággal.  Mint elmondta, az Európai Uniós pályázati forrásból történt fejlesztések első ütemében a kastély Gizella- és Rudolf- szárnya, az Erzsébet veranda, a Horthy bunker, a Sörpince, Erzsébet előkert, illetve a Kastélypark központi része, míg a másodikban a Lovarda, a Barokk istálló és a Schimmelhof udvar megújítására került sor. A munkálatok során a legfontosabb szempontok a bővülő, látogató és családbarát szolgáltatási kínálat kialakítása volt, mégpedig a legmodernebb technikai eszközök - számítógépes programok, érintőképernyő, 3D alkalmazások - segítségével.

Dr. Baranyi István, Pusztaföldvár polgármestere azokról a lépésekről számolt be előadásában, amelyeket az 1900 lakosú, Békés megyei településen tettek az utóbbi években, az önfenntartás felé vezető úton. Mint ismertette, először egy teljes mértékben önkormányzati tulajdonú nonprofit kft.-t alapítottak, ennek keretén belül folyik jelenleg is a zöldség- és gyümölcstermesztés, illetve az állattenyésztés, így helyi alapanyagokból, maguk működtethetik a helyi közétkeztetést is. Mindemellett helyben állítják elő a lisztet, és saját kezükben vették a vágóhíd és a TŰZÉP telep üzemeltetését is.

MP

Letölthető tartalmak:

Dr. Fábián Zsolt: A kis- és középvárosok változó szerepe a 21. század fordulóján.DOC 

Dr. Fábián Zsolt: Az önkormányzatok szerepe, lehetőségei az energetikában.DOC 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:



KIEMELT HÍREINK



Archívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 



Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu