Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Csongrád hozzájárulást kér a járóbeteg-ellátásért
Csanyteleknek, Felgyőnek és Tömörkénynek lakosonként évente 1000 forinttal „illene” beszállnia a költségekbe

Csongrád önkormányzata egymaga eldöntötte, hogy működteti a rendelőintézetet, most meg a településeknél koldul - véli a felgyői polgármester. Csanyteleken úgy látják: veszélyes dolog közpénzt és vállalkozói tőkét egy társaságban működtetni. Tömörkényen meg egyszerűen nincs ennyi pénz - írja a Délmagyar.hu.


Ha lemondtak volna a lehetőségről, májustól az ingatlant is vinné az állam, többek között ezért döntött úgy februárban a csongrádi képviselő-testület, hogy önként vállalt feladatként továbbra is működtetni szeretné a rendelőintézetet. A Gyöngyvirág utcai intézmény az elmúlt években jelentős változáson ment át mind megjelenését, mind státuszát tekintve.

Egészségügyi szakellátását a Dr. Szarka Ödön Kistérségi Egészségügyi Szolgáltató Kft. nyújtja, amely 100 százalékban önkormányzati cég. 2009-ben jött létre, az ügyvezetője Kapus József. 2010-re az intézmény már olyan sokba került a városnak, hogy úgy döntöttek: keresnek egy üzemeltetőt, amely évről évre kevesebb pénzt kér majd a helyhatóság büdzséjéből.  2011 elejétől az ellátás szervezését ezért a Dr. Seres Marianna vezette Csongrádi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Kft.-re bízták. Ebben a társaságban a már említett önkormányzati kft. 24, a Mediteam Szeged Zrt. 76 százalékkal szállt be.

A döntés idején hangsúlyozta a város vezetése: sem önkormányzati feladatátadás, sem vagyonátadás nem történt, a változástól a járóbeteg-szakellátás biztonságának, szakmai színvonalának javulását, a működés gazdasági hatékonyságának növelését várják el. A működés költségei a vártnak megfelelően csökkentek, a korábbi 36 millióval szemben Csongrádnak idén már csak 24, jövőre további 3 millióval kevesebbet kell betenni hozzájárulásként. 

Az intézmény a város, illetve három falu lakosait látja el, ezért azt gondolták a Tisza partján, hogy úgy illene: Csanytelek, Felgyő és Tömörkény is járuljon a kasszához lakosonként évente 1000 forinttal. Ez később ugyanolyan mértékben mérséklődne, ahogy Csongrád költségei csökkennek. Bár törvény nem ír elő ilyesmit, bízik a három településvezető józan belátásában, és abban, hogy közreműködnek a terhek arányos elosztásában, fejtette ki internetes blogjában Kőrösi Tibor polgármester.

Már csak azért is, mert Csongrád teszi lehetővé azt, hogy a térség lakosainak nem kell Szentesre utazniuk az egészségügyi ellátásért. „A 24 milliót mi, csongrádiak fizetjük, az ellátást azonban a 18 ezer csongrádi lakoson túl elvileg még 6000 fő veheti igénybe: Csanytelek, Felgyő és Tömörkény lakosai" - fogalmaz a világhálón Csongrád első embere.

A napokban tartott térségi ülésen a csanytelekiek és a felgyőiek nemmel válaszoltak a kérésre - utóbbi településen még megvizsgálják az ügyet. A tömörkényiek gondolkodási időt kértek. 

- Több dolog aggaszt ebben az ügyben. A szakellátó társaság a neve szerint is kistérségi hatáskörrel bír. Ezzel szemben a város egymaga eldöntötte, hogy az intézményt működtetni szeretné, aztán mégis a falvaknál koldul. Már kész volt a költségvetésünk, amikor Csongrádon előálltak a kéréssel. 1,3 milliót kellene találnunk valahol. Fontos kihangsúlyozni, hogy az intézmény egyébként a feladatellátásra a térség összes lakosa után lehívja az állami normatívát - adott hangot kételyeinek Horváth Lajos, Felgyő polgármestere. Hozzátette: kevés az információja, a kérdése viszont sok, amíg nem látnak tisztán, arra kérte a község képviselő-testületét: ne szavazzanak. 

Csanyteleknek közel 3 milliójába kerülne a segítségnyújtás, amit a feszített költségvetés miatt nem is tudnának kigazdálkodni, de Forgó Henrik polgármesternek nem az összeg miatt fő leginkább a feje. „Amikor Csongrád létrehozta a kistérségi kft.-t, a településeket nem hívták meg. Tény, hogy a részvétel anyagi kötelezettségeket jelentett volna számunkra, ugyanakkor lehetőségünk lett volna bepillantani a cég működésébe. A társaságot kisebb részben a város, nagyobb részben egy magáncég üzemelteti. Úgy vélem: veszélyes dolog közpénzt és vállalkozói tőkét egy társaságban működtetni - fogalmazott.

A Tömörkényt irányító Bánfi Sándor nem vetette el végleg az ötletet, de azt mondta: nem valószínű, hogy a centire kiszámolt költségvetésük mellett megtalálják a szükséges 1,8 milliót.

Forrás: Délmagyar.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu