Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Füstadó bevezetését tervezné Pécs önkormányzata?
A speciális díjat azokkal fizettetnék, akik a távfűtésnél nagyobb szén-dioxid kibocsájtással járó fűtést választanak

A pécsi önkormányzat füstadót, egyfajta speciális díjat vetne ki azokra a lakosokra, akik alternatív fűtési módszerként nagyobb szén-dioxid kibocsájtással járó, tehát szennyezőbb megoldást választanának - írta az Index.hu a Vastagbőr blogra hivatkozva. Nem teljesen világos, hogy az elvonást milyen jogi alapon vetnék ki, az LMP szerint az önkormányzat a távfűtőcégek és az energiaszolgáltatók monopóliumát védi.


Füstadó bevezetését tervezi a pécsi önkormányzat. A rendelet tervezete szerint öt évig kellene fizetni az adót a távhőszerződés megszűnése után. A díjat egy meglehetősen bonyolult képlet alapján számolják ki, amelynek lényege, hogy a távhőt kiváltó tüzelőanyag kormányrendeletben meghatározott széndioxid-kibocsátását viszonyítják a távhő széndioxid-kibocsátásához.

Azt, hogy valaki milyen alternatív fűtőanyagot választott, számlával lehet majd igazolni a hatóságok felé, akik pedig ez alapján kiszámolják a kibocsátás-különbözetet. Az adót fizetni csak akkor kell, ha ez a különbözet pozitív, tehát ha nagyobb szennyezéssel jár az alternatív módszer. A díj tervezett mértéke 15 forint/kilogramm.

A rendeletet beterjesztő Páva Zsolt pécsi polgármester a díj indoklásában azt emelte ki, hogy a távhőről leválók általában nagyobb és helyi széndioxid-kibocsátású fűtési módokra térnek át, s ez nagyban hozzájárul a pécsi levegő szennyezettségének növekedéséhez. A polgármester azt is megemlíti az indoklásban, hogy más városok, például Miskolc is bevezetett már hasonló adót.

Az Index megkeresésére Dobos Tímea, a miskolci önkormányzat szóvivője tagadta ezt. Mint elmondta, a város korábbi, szocialista vezetése fontolgatta a „füstadó" rendeleti bevezetését, de végül nem történt meg. A miskolci önkormányzat adóosztályán szintén nem tudtak a távhőről leválók megadóztatásáról.

A pécsi LMP-frakció közleménye szerint az önkormányzat valójában nem a környezetszennyezés ellen harcol, hanem a távfűtőcégek és az energiaszolgáltatók helyi monopóliumait - így a francia érdekeltségű Dalkia-konszern és a Pécsi Hőerőmű piaci pozícióit - akarják védeni a rendelettel.

Kóbor József helyi LMP-s képviselő úgy látja, a távfűtésről leválók száma valójában csekély, és akik fűtésmódot váltanak, általában korszerű gázfűtésre állnak át. Kóbor József szerint a növekvő légszennyezettséget a romló tömegközlekedés okozza, mivel egyre több ember indul inkább kocsival útnak. Az LMP ezért feleslegesnek és még a saját adminisztrációját sem fedező pénzbehajtásnak tartja a füstadót.

A pécsi önkormányzat későbbre ígért bővebb tájékoztatást, ez egyelőre nem történt meg.

Forrás: Vastagbőr - Index - Napi Gazdaság

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu