Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 23.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Elhunyt Dr. Kara Pál, szerkesztőbizottságunk elnöke
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Magyar Polgármester Online mély megrendüléssel búcsúzik az elhunyttól

Elhunyt Dr. Kara Pál nyugalmazott közigazgatási államtitkár, a Fejér Megyei Választási Bizottság elnöke, a Magyar Polgármester Online szerkesztő-bizottságának elnöke. Halálával egy európai értelemben vett modern, szolgáltató közigazgatás megvalósításáért tevékenykedő szakembert veszítettünk el. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Magyar Polgármester Online szerkesztősége nevében Dr. Fábián Zsolt vesz végső búcsút tőle. 


Személyes búcsú Kara Páltól 

1990-ben ismertem meg Dr. Kara Pált a Belügyminisztérium vezető munkatársát, aki atyai jóindulattal figyelte és jószándékú tanácsaival segítette a pályáfutásuk kezdetén csetlő-botló polgármestereket. Az önkormányzati szövetségeket is partnernek tekintő valutaelosztó testület elnökeként bölcs nyugalommal kezelte az önkormányzatok akkor ébredező testvérvárosi kapcsolataihoz, a nemzetközi kapcsolatok alakításához szükséges valutaellátmány biztosítását.

Az önkormányzatiság iránti elkötelezettsége, bölcsessége és jóindulata jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a '90-es években az önkormányzati szféra sikerágazatnak számított.

Nyugdíjbavonulása után elfogadta felkérésünket a Magyar Polgármester Szerkesztőbizottságának vezetésére, koncepciója, javaslatai, tanácsai nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy folyóiratunkat országszerte és határainkon túl is ismerik, az önkormányzatok nélkülözhetetlen hírforrásává vált.

A Magyar Polgármesterek Világtalálkozóján átadott Polgármesteri Ezüstlánc díjat odaítélő Kuratórium tagjaként tévedhetetlenül segítette elő a kitüntetésre javasoltak közül az arra érdemes polgármesterek kiválasztását.

Éveken keresztül vezette az Önkormányzati Klub rendezvényeit, humorral átszőtt bölcs megjegyzései, tévedhetetlen értékítélete, szakmailag alátámasztott érvelése, előrelátása sok polgármesternek adott fogódzót az önkormányzatiság dzsungelében való eligazodáshoz.

Utóbbi években találkozásaink megritkultak, már csak riasztó híreket hallottunk egészségi állapotáról, drága Pali bátyám, nyugodjál békében.

A Magyar Polgármester Szerkesztőbizottsága nevében

Dr. Fábián Zsolt

Gödöllő nyugalmazott alpolgármestere
a Magyar Önkormányzatok Szövetsége főtitkára    

Kara Pál 1943. április 30-án, Szombathelyen született. Az ELTE Állam-és Jogtudományi Karán 1967-ben diplomázott. A Hajdú-Bihar Megyei Tanács vb-titkárságán gyakornok, előadó és főelőadó volt 1971-ig, majd a Szentendre Városi Tanács vb-titkárságának vezetője lett. Két év múlva kinevezték Pomáz Nagyközségi Tanács vb-titkárának, majd 1975-1978. között a Pest Megyei Tanácsnál dolgozott. 1982-től 1989-ig az Államigazgatási Szervezési Intézetben tevékenykedett, majd 1990 májusában került a Belügyminisztériumba, ahol előbb főosztályvezetőként, majd 1992. január 1-jétől 2003. július 31-éig önkormányzati helyettes államtitkárként dolgozott.

Tevékenysége középpontjában mindig a helyi-területi közigazgatás korszerűsítése állt. Részt vett az úgynevezett kisvárosi modell kimunkálásában, a járások helyébe lépő városkörnyéki igazgatás megalapozásában, a községi elöljáróságok létrehozásában, a budapesti agglomeráció felmérésében, majd az önkormányzati rendszer elméleti előkészítésében.

Az önkormányzati és a helyhatósági választási törvény hatályba lépését követően elsősorban az induló önkormányzati rendszer megvalósítását segítette, valamint az önkormányzati törvényhez kapcsolódó különböző jogszabályok tervezeteinek kimunkálásában vett részt. Közreműködött az önkormányzatok fejlesztéseit segítő cél- és címzett támogatási rendszer kimunkálásában. Feladatai közé tartozott, hogy rendszeres szakmai együttműködést folytasson az országos önkormányzati érdekszövetségekkel. Külön megbízatásként, 1992-től a belügyminiszter által átruházott jogkörben irányította a tűzoltóságot és a polgári védelmet.

Több mint egy évtizeden át tanított az Államigazgatási Főiskolán. Tanítványaival szívesen osztotta meg mély elméleti tudását és széles körű gyakorlati tapasztalatait. Egykori hallgatói közül ma igen sokan dolgoznak felelős közigazgatási beosztásokban.

Dr. Kara Pál 2006 óta a Fejér Megyei Területi Választási Bizottság elnöke volt, e társadalmi megbízatását is lelkiismeretesen, nagy szakértelemmel és elhivatottsággal látta el.

Martonvásár Önkormányzata 2006-ban Díszpolgári kitüntető címet adományozott számára a közigazgatás korszerűsítéséért végzett kiemelkedő munkájáért.

Életének 70. évében, 2013. április 15-én Székesfehérváron, a Fejér Megyei Szent György Kórházban hunyt el, április 24-én, Budapesten, a Kőbányai Új Köztemetőben helyezték örök nyugalomba.


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu