Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Balatonlellén konzultált a vidékfejlesztésről a MÖSZ
Turizmus-élénkítés és helyi gazdaságfejlesztés a Balaton partján

Újabb állomásához érkezett a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) vidékfejlesztési konzultáció-sorozata: 2013. április 9-én, Balatonlellén, a Somogy megyei polgármesterekkel találkoztak a szövetség, a Belügyminisztérium és a Vidékfejlesztési minisztérium szakemberei. A rendezvény résztvevői a közmunkaprogramokról, a vidékfejlesztésről, és a turizmus helyi gazdaság-élénkítő hatásáról hallhattak előadásokat. A konzultációk tanulságait április 23-án, Gödöllőn összegezi a szövetség.


Schranz Istvánné, Ozora polgármestere a helyi közmunkaprogram tanulságait ismerteti

A konzultáció résztvevőit Pelyhe József MÖSZ-titkár és Kenéz István balatonlellei polgármester köszöntötte, majd Kis Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője tájékoztatta az egybegyűlteket a Nemzeti Agrárstratégia legfontosabb célkitűzéseiről.  Mint Kis Zoltán kifejtette, a Balaton partján is csak úgy lehet sikeres a turisztikai ágazat, ha a helyi gazdaság jól működik. Ehhez mindenekelőtt „polihisztor"polgármesterek kellenek, de szükség van a vidék újjáélesztését segítő kormányzati programokra is. Sajnálatos tény ugyanis, hogy a magyar gazdatársadalom átlagéletkora meghaladja az 55 évet, így azonnal neki kell látni az utánpótlás nevelésének, a szakismeretek oktatásának, és egy „gazda életpálya modell" kidolgozásának. 

Dr. Sárközi Ferenc nyugalmazott rendőr dandártábornok a közfoglalkoztatás 2013-as rendszerét ismertetve elmondta: Somogy megye - a Balaton parti területek kivételével - erősen érintett a közmunka programokban, amelyek keretében idén, országos szinten mintegy 300 ezer embert kívánnak foglalkoztatni. Az ez évtől bevezetett változások közül kiemelte, hogy a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó koordinációs tevékenységet a járásokhoz helyezik, továbbá, hogy a munkavezetőket mostantól a polgármesterek választhatják ki, és - ha úgy ítélik meg - a bérüket is megemelhetik. Előadásából kiderült, mennyire komplex feladat a közmunkaprogramok megszervezése és levezénylése egy polgármester számára, ráadásul - bármilyen sikeresek is - rövidtávon nem várhatók látványos eredmények tőlük.

A közfoglalkoztatás állt Schranz Istvánné ozorai polgármester előadásának fókuszában is. Az 1600 fős, 30 százalékban romák lakta tolnai községben ugyanis különösen nagy szükség van a közmunka programokra, amelyek keretében tavaly 120 ember kaphatott munkát. Mint a polgármester asszonytól megtudtuk, a közmunkásokat elsősorban a település virágkertészetében, valamint zöldség-és gyümölcstermesztés területén tudják alkalmazni. Mindemellett részt vesznek a község köztereinek tisztán tartásában és szépítésében is, minek eredményeként egyszer már a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyt is sikerült megnyerniük. Tavaly egy használaton kívüli épület felújításával zöldségfeldolgozó üzemet alakítottak ki, így idéntől lehetőségük lesz a helyben termelt zöldség hűtésére, tartósítására, s részbeni értékesítésére.

Balassa Balázs, Szigliget polgármestere a turizmusban látja a kitörési lehetőséget települése számára, ami érthető is, hiszen a Balaton parti községnek strandja, várroma, Árpád-kori temploma, s több más építészeti emléke is van. Mindez azonban nem elegendő önmagában a sikerhez. Az önkormányzatnak a saját kezébe kellett vennie az irányítást, hogy a korábban csak vegetáló, elhanyagolt strand mára az egyik legnépszerűbb tóparti fürdőhellyé váljon, a várban pedig másfélszeresére nőjön a vendégforgalom, és a korábbi két alkalmazott helyett immár 12 embernek lehessen biztosítani megélhetést. Mindemellett tanösvényt, túra útvonalat, nordic walking pályát létesítettek, s számos helyi rendezvénnyel - például az őszi várfutással és süllőfesztivállal, illetve vagy az újévi csobbanással - igyekeznek meghosszabbítani a turistaszezont, ezáltal élénkíteni a helyi gazdaságot, s növelni a település bevételeit.

„Örömmel állapítható meg, hogy a vidékpolitikában végre sor került a régen várt szemléletváltásra - foglalta össze a konzultáción elhangzottakat Pelyhe József -, már csak az a kérdés, hogy mikor és mennyiben valósulnak majd meg a Nemzeti Vidékstratégiában megfogalmazott célkitűzések."

MP

A MÖSZ 2013. április 23-án, a Pest megyei Gödöllőn folytatja országjáró konzultáció-sorozatát.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu