Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Csaknem 60 határozatot hozott a Fővárosi Közgyűlés
Elfogadták Budapest 2014-es költségvetési tervét – Megváltoznak a kikötői díjak – Tizenöten kapnak díszpolgári címet

Csaknem hatvan előterjesztést tárgyalt meg 2013. április 24-i rendes ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Elfogadták a 2014-es költségvetési koncepciót, döntöttek arról, hogy a IX. kerületi Gyáli út egy része Albert Flórián nevét viselje, s határoztak arról is, hogy ingyen átvenné az államtól a főváros a Budai Vár alatti Sziklakórházat. Zárt ülésen 15 új díszpolgárt is választottak.


Elfogadták a 2014-es költségvetési koncepciót

Elfogadta a fővárosi önkormányzat 2014-es költségvetési koncepcióját a közgyűlés 18 igen, 10 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett.  A határozat rögzíti, hogy a 2014-es büdzsében nem tervezhető működési hiány, továbbá a hitelszerződésekben vállalt kötelezettségeket maradéktalanul teljesíteni kell. Kitér arra is, hogy a közösségi közlekedési szolgáltatást a rendelkezésre álló forrásokhoz kell igazítani.

Új kötelezettséget csak új külső forrás bevonásával lehet vállalni, ez alól kivételek a magas támogatási intenzitású, európai uniós társfinanszírozással megvalósuló fejlesztési projektek. Többletigényt csak „elháríthatatlan külső körülmény" esetén lehet javasolni.

A koncepció utal a kormány és a főváros közötti Budapest 21 szerződésre és jelzi, hogy a főváros kiemelt jelentőségű beruházásai várhatóan beépülnek a nemzeti fejlesztési tervbe, azokat a felek összehangoltan valósítják meg. A főváros három fő fejlesztési irányt nevez meg: a közösségi közlekedéshez kapcsolódó kötöttpályás fejlesztéseket, a csatornahálózat, továbbá a Duna menti területek fejlesztését.

Jövőre indulhat a 4-es metró próbaüzeme

Az elfogadott középtávú finanszírozási prognózis 2014-re a fejlesztési kiadások csökkenésével számol, amelynek legfőbb oka a korábbi uniós pénzügyi ciklusban indított projektek kifutása. Tarlós István főpolgármester azt is jelezte, hogy a 2014-es és a későbbi évek költségvetéseit determinálja az előző városvezetés öröksége, amely több, az önkormányzatra aránytalan terhet rovó projekt befejezését jelenti. 

A jövő évi tervek között szerepel a 4-es metró próbaüzemének beindítása és a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep teljes kapacitáson való beüzemelése. Az amortizáció miatt és a fejlődés biztosítása érdekében új projekteket is szükséges indítani, ezek közül a legjelentősebb a BKV járműállományának fokozatos cseréje. A fejlesztések súlypontja a közösségi közlekedésre helyeződik át - olvasható a dokumentumban.

Utcát nevezhetnek el Albert Flóriánról

Feloldotta a IX. kerületi Gyáli út egy szakaszának védettségét a Fővárosi Közgyűlés, a területet a 2011-ben elhunyt egyetlen magyar aranylabdás futballistáról, Albert Flóriánról neveznék el. A Gyáli út jelenleg a főváros védett közterületi nevei között szerepel, azonban a főváros a Vágóhíd utca és a vasúti kereszteződés közötti szakaszon a Ferencváros egykori labdarúgójának állítana emléket.

Átvenné a főváros a Sziklakórház múzeumot

Ingyen átvenné az államtól a Sziklakórház múzeumot a főváros - az erről szóló javaslatot egyhangúlag támogatta a közgyűlés. A Budai vár alatti, a II. világháború idején légoltalmi kórházként működő létesítmény önkormányzati tulajdonba kerülését a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. támogatta a megelőző tárgyalásokon, a mostani határozat a konkrét igény benyújtását tartalmazza. A közgyűjteményként működő Sziklakórház üzemeltetésére az MNV tavaly májusban ötéves bérleti szerződést kötött a Sziklakórház Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft-vel, a bérlő mintegy 56 millió forint értékben végzett felújítási munkálatokat. A tulajdonosváltással a bérleti szerződés nem szűnik meg. A nemzeti vagyonról szóló törvény értelmében az állam ingyen átruházhatja tulajdonjogát az önkormányzatra, a kérelemről a kormány dönt.

Változnak a kikötői díjak Budapesten

Változnak a kikötői díjak Budapesten, miután a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a díjszámítás módját is tartalmazó előterjesztést. Megváltozik a díjszámítás módja, így minden kikötőben alapdíjat kell fizetni. Ezen felül kikötői osztályokat, Budapesten belüli elhelyezkedést és ezekhez tartozó szorzószámokat határoznak meg, és figyelembe veszik a hajó partra vetített hosszát is.  Az eddig meglévő közforgalmú és nem közforgalmú állóhajó, vagy úszó létesítmény mellett új osztályok is megjelennek. A rendelet meghatározza az engedélyezhető kikötői osztályokat és rögzíti, hogy egyes funkciókat mely partszakaszokon lehet engedélyezni. A rendelet szerint az elsődleges cél, hogy a jelenlegi kikötőhasználati bevételek növekedésével a Duna-parti területek fejlesztésére több forrást biztosítsanak, emellett mérséklik a korábbi fizetési rendszer aránytalanságait, a városfejlesztési elképzelésekhez igazodva rögzítik a fővárosban kiköthető hajók funkcióit, és előkészítse a Fővárosi Önkormányzat saját kikötőinek létesítését. A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Tizenöten kapnak Budapest díszpolgára címet

Tizenöten kapják meg a Budapest díszpolgára címét június 19-én. Díszpolgári címet kap Dávid Katalin művészettörténész; Dömötör Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó, edző; Gschwindt András nyugalmazott egyetemi adjunktus; Halász Judit színművész; Khirer Vilmos, az egyházi bíróság helynöke; Kóbor János előadóművész; Kurutzné Kovács Márta egyetemi tanár; Leél-Őssy Szabolcs egyetemi docens; Mécs Károly színművész; Merkely Béla kardiológus, tanszékvezető; Schubert Éva színművész és Szenthelyi Miklós hegedűművész. Posztumusz adományozzák a címet az Aranycsapat két labdarúgójának, Bozsik Józsefnek és Hidegkuti Nándornak, illetve Václav Havel írónak, volt cseh államfőnek.

Szobrot állítanak Lev Tolsztojnak Budapesten

Mellszobrot állítanak Lev Tolsztoj orosz írónak Budapesten, a Városligetben. A mellszobrot a Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület ajándékozza Budapestnek azzal, hogy az alkotást a városligeti Tolsztoj sétányon helyezzék el. A 90 centiméteres, talapzattal együtt 235 centiméter magas mellszobor Vaszil Roman szobrászművész alkotása. A szobrot a Zichy Mihály út és a Tolsztoj sétány találkozásának közelében, a sétány melletti zöldfelületen helyezik el. 

A BKK üzemelteti májustól is az agglomerációs járatokat

Az agglomerációs közösségi közlekedés fenntartásának érdekében május elsejétől is a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szervezi a Budapest környéki települések tömegközlekedését. A képviselők 25 igen és 1 tartózkodó szavazat mellett fogadták el az erről szóló javaslatot. Az előterjesztés szerint bár a feladatot május elsejétől a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntése alapján a Volánbusznak kellene ellátnia, de a teljesítés ellehetetlenült, mivel a Volánbusz egyik járműbeszerzési tendere meghiúsult, egy másik pedig 2014 első negyedévétől biztosítana járműveket. Kilenc Budapest környéki település folyamatos ellátása érdekében a BKK igazgatósága úgy döntött: egyetért a szolgáltatás folytatásával.

Emléktáblát kap II. János Pál pápa a Hősök terén

Emléktáblát helyeznek el II. János Pál pápa tiszteletére a Hősök terén, erről egyhangúlag döntött a közgyűlés. II. János Pál pápa 1991-ben és 1996-ban járt Magyarországon, 1991. augusztus 20-án szentmisét celebrált a Hősök terén. A pápa címerének vésetét is tartalmazó mészkőtáblát a Szépművészeti Múzeum előtti zöldterületen helyezik el. Az emléktáblát a tervek szerint idén augusztus 20-án avatják fel.

Forrás: budapest.hu

 
Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu