Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Újabb állami ingatlanokat adnak önkormányzatoknak
Harminckét település, több mint 636 millió forint értékben jut hozzá ingyenesen összesen hatvanhat ingatlanhoz

A kormány 2013. április 10-én döntött újabb állami tulajdonú ingatlanok ingyenes önkormányzati tulajdonba adásáról. A 32 település több mint 636 millió forint értékben jut hozzá összesen 66 olyan ingatlanhoz, amelyeket az állam nem tudott hasznosítani. A vagyontárgyak hozzájárulnak az önkormányzatok mindennapi feladatellátásához, és sok esetben fejlesztések, beruházások elindításához szolgálnak alapul.


Az újabb ingyenes tulajdonátadással a kormány - a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közreműködésével - folytatja a nemzeti vagyon hatékony működtetését szolgáló felelős vagyongazdálkodás gyakorlatát. A kormánydöntés az önkormányzatok számára jelentős segítséget nyújt, ugyanakkor a korábban kihasználatlan vagy nem hatékonyan hasznosított ingatlanok fenntartási, üzemeltetési és őrzési költségének megtakarításával a központi költségvetés állami vagyonnal kapcsolatos kiadásai is csökkenek. Az átadott ingatlanok így továbbra is a nemzeti vagyon körében maradnak, azonban hosszú távú hasznosításuk már az érintett települések helyi közösségeit szolgálja.

Az átruházott ingatlanok megfelelő hasznosítására garanciát jelent az önkormányzatok kötelezettségvállalása, amelynek értelmében az ingatlant 15 évig nem idegeníthetik el, a szerződésben vállalt hasznosítási célnak megfelelően kell hasznosítaniuk, és kötelesek állagát megóvni.

Devecser például helyi közutak és közterületek fenntartása érdekében, közterület céljára szolgáló ingatlanhoz jut, Tiszacsege egy volt honvédségi üdülőingatlan átadásával közművelődési, tudományos és művészeti események lebonyolításához kap közösségi teret, a Vecsés részére átadásra kerülő ingatlanok pedig településrendezési, településfejlesztési feladatok ellátását, vállalkozásfejlesztési célok megvalósítását, valamint közpark és játszótér kialakítást szolgálják. Az érintett önkormányzatok listáját a csatolt melléklet tartalmazza.

A kormány ezen felül döntött egyes állami ingóságok ingyenes tulajdonba adásáról is. Az Életjel Mentőkutyás Kutatóegység életmentési feladatok begyakorlásához és polgári védelmi feladatai ellátásához, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pedig az otthontalanná vált embereket segítő tevékenységéhez kap eszközöket, mintegy 8 millió forint értékben.

Az MNV Zrt. összesítése szerint az elmúlt két évben a térítésmentes tulajdonba adásról szóló döntések több mint 250 ingatlant és számos ingóságot érintettek, megközelítőleg 18 milliárd forint értékben. Ezekkel az intézkedésekkel a kormány számtalan települési önkormányzat esetében könnyítette meg és segítette elő a helyi közfeladatok ellátását, a fejlesztési célok megvalósítását.

Az elmúlt években megvalósult átadások többek között a településfejlesztést, az épített és természeti környezet védelmét, a csatornázást, a helyi közutak és közterületek fenntartását, továbbá egészségügyi, szociális és kulturális célokat és a helyi sporttevékenységek támogatását szolgálták. Az ingatlanokon megvalósítandó helyi fejlesztések egy része egyúttal munkahelyteremtő hatással is jár, és lehetővé teszi az önkormányzatok által koordinált közcélú foglalkoztatás bővítését és hatékonyabbá tételét.

Forrás: NFM - MNV

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu