Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 







































eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Együttműködés a fenntartható városfejlesztésért
A régiók és városok Koppenhágában tartották ötödik európai csúcstalálkozójukat

Az európai városok és régiók fenntartható fejlődése és környezetbarát növekedése nem csak az éghajlatváltozás elleni küzdelem eszköze, hanem a gazdasági és pénzügyi válság megoldásával, továbbá a foglalkoztatás és a növekedés fellendítésével kapcsolatos útiterv döntő eleme is. Ez volt a régiók és városok március 22-23-án Koppenhágában rendezett ötödik európai csúcstalálkozójának fő üzenete. A rendezvényen a magyar nemzeti delegáció alelnökeként részt vett Gémesi György, a MÖSZ elnöke is.


A csúcstalálkozón - ahol 27 uniós tagállam több mint 300 polgármestere és régióelnöke osztotta meg tapasztalatait és gondolatait elismert építészekkel, várostervezőkkel és városfejlesztési kutatókkal - a Régiók Bizottsága (RB) elnöke,Mercedes Bresso elmondta: „A jelenlegi gazdasági és pénzügyi válság idején, egy olyan világban, ahol egy fenntarthatatlan fejlődési modell miatt túlzott mértékben elhasználjuk erőforrásainkat, a városok szerepe elsődlegessé válik az életmód megváltoztatása, a kreativitás ösztönzése, a tehetségek vonzása, a munkanélküliek ismét munkához juttatása és a vállalkozásokkal folytatandó együttműködések kialakítása terén."

Meglátása szerint azonban az uniós városok potenciálját az európai kohéziós politika ellenére még nem aknázták ki teljesen. Koherens és integrált uniós politikára van tehát szükség a városi területek vonatkozásában, valamint valódi többszintű megközelítésre: „Európa azáltal lesz képes megvalósítani a jövőbeli fejlődéshez vezető átmenetet, ha maradéktalanul elismeri a városok politikai szerepét a fejlesztési stratégiákban, bevonja őket az ágazati politikák kidolgozásába, ösztönzi együttműködésüket és segíti a más kormányzati szintekkel történő összehangoltabb fellépésüket" - tette hozzá.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta: „Az európai városokat a válság komoly mértékben sújtotta, különösen a munkanélküliség, és azon belül is a fiatalok munkanélkülisége terén. A fontos kihívások mellett azonban a városok a lehetőségek helyszínei is. Figyelemreméltó képességük van arra, hogy új, innovatív módokat találjanak a gyorsan változó társadalmi, gazdasági és környezeti adottságok kezelésére. Legyünk tehát büszkék városainkra! Az európai városok annak köszönhetően, hogy jó minőségű életkörülményeket biztosítanak polgáraiknak, kitűnő példát szolgáltatnak a világ más részei számára." José Manuel Barroso kiemelte azt is, hogy az európai városok alapvető szerepet töltenek be az Európa 2020 stratégia foglalkoztatással, beruházással, kutatással, oktatással és társadalmi befogadással kapcsolatos célkitűzéseinek az elérésében. Arra hívta fel ezenkívül az uniós helyi önkormányzatok vezetőit, hogy vegyenek részt erőteljesebben az európai projekt tevékeny védelmezésében.

Koppenhága főpolgármestere, Frank Jensen hangsúlyozta a „fenntartható és környezetbarát növekedés" kulcsszerepét a jelenlegi kihívások megválaszolásában: „az európai országok, régiók és városok előtt hármas feladat áll: az éghajlatváltozás kezelése és a szén-dioxid-kibocsátások mérséklése, munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés fellendítése, továbbá az elégséges energiaellátás biztosítása. A jó hír az, hogy nem kell három különböző megoldást találnunk, mert véleményem szerint egyetlen válasz adható mindhárom problémára: a fenntartható környezetbarát növekedés. Forrásokat kell tehát szentelnünk városaink fejlesztésének, hiszen központi szerepet kell betölteniük a gazdasági fellendülés megvalósításában, például a városi infrastruktúrába, az energiahatékonyságba és az innovációba történő beruházáson keresztül." A főpolgármester konkrét példákat ismertetett a Koppenhága városa által annak kapcsán elért eredményekre, hogy a világ első szén-dioxid-semleges fővárosává váljon 2025-ig.

Forrás: cor.europa.eu
Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:



KIEMELT HÍREINK



Archívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 



Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu