Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2023. június 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Mindenütt bizonytalanság és aggodalom érzékelhető
Sok kérdés maradt megválaszolatlan a MÖSZ Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyei konzultációján

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége újabb két megyében folytatta megyei konzultáció-sorozatát. A Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Bács-Kiskun megyei fórumokon a településvezetők számára leginkább aktuális, nagy érdeklődésre számot tartó kérdésekről folytattak eszmecserét a megjelent polgármesterek. A konzultációkon dr. Gémesi György, MÖSZ elnök három kérdéskör kapcsán ismertette a Szövetség álláspontját.


Gémesi György MÖSZ-elnök, Eszes Béla jánoshidai és Boldog István kétpói polgármester között, Jánoshidán 

Az iskolák államosításával kapcsolatban a MÖSZ elnöke kiemelte, hogy az oktatás színvonalának megőrzése, a megfelelő feltételek biztosítása érdekében kulcsfontosságú, hogy a jogalkotó a települési önkormányzatok számára is teremtse meg a lehetőséget az intézményfenntartói feladat ellátására. Természetesen ez kizárólag abban az esetben éri el célját, amennyiben az önkormányzatok valódi fenntartóvá válhatnak, s az intézményvezetők kinevezése kapcsán is kapnak jogosítványokat - tette hozzá.

A tervezett járásokkal összefüggésben kapcsán a MÖSZ elnöke leszögezte: a szakmai feladatok politikai érdekektől mentes ellátásának szükségessége miatt elfogadhatatlan, hogy a tervezett járási hivatalok vezetői pártpolitikusok legyenek. A társadalmi kontrol szükségességére ebben az esetben is felhívta a figyelmet: a hivatalvezető kinevezése kapcsán indokolt lenne a járás területén elhelyezkedő települések számára az egyetértési - de legalább kötelező véleményezési - jog biztosítása.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének munkája kapcsán Gémesi György elmondta, hogy az ország sikeressége érdekében a kétpólusú demokrácia további fenntartása indokolt, melynek alapfeltétele az erős önkormányzati rendszer. A Szövetség érdekvédelmi tevékenységét minél nagyobb felhatalmazással kívánja végezni: ennek érdekében számít a még nem tag önkormányzatok segítségére, csatlakozására!

A résztvevő polgármesterek megfogalmazták véleményüket az előző év decemberében meghozott törvények hatásaival kapcsolatosan, valamint egyetértettek az érdekérvényesítés növelésének fontosságával. Eszes Béla, Jánoshida Község polgármestere, a fórum házigazdájaként felhívta a figyelmet a konzultáció, a párbeszéd fontosságára kiemelve, hogy a hatékony érdekérvényesítés érdekében szükség van a MÖSZ munkájának segítésére. Szavait Boldog István országgyűlési képviselő, Kétpó Község polgármestere is megerősítette, hozzátéve, hogy a Parlamentben számos vitás kérdésben még folyik az egyeztetés a jövőbeni feladatok kapcsán.

Mindkét fórumon kérdésként merült fel, hogy a köznevelési célt szolgáló intézményeket milyen forrásból fogja az állam az átvételt követően működtetni, amikor a költségek nagyobb részét már jelenleg is az önkormányzatok biztosítják. Szabó Gellért, a Bács-Kiskun megyei konzultáció helyszínét biztosító Szentkirály Község polgármestere annak a félelmének adott hangot, hogy a szükséges forrásokat az állam az eddig a települések számára biztosított pénzek drasztikus, szükségesnél nagyobb mértékű elvonásával fogja fedezni.

A fórumon egyetértés mutatkozott abban, hogy aggodalomra ad okot a járási rendszer tervezett bevezetésével kapcsolatos bizonytalanság (személyi állomány, technikai felszereltség, a feladatellátás helyszíneként szolgáló épület, ügyek átadás-átvétele, stb.), mely egyáltalán nem szolgálja sem a jelenlegi, sem a jövőbeni munka hatékonyságát. A bizonytalanság egyéb területen is érzékelhető: Szász János, Petőfiszállás polgármestere is jelezte, borzasztóan nehéz a mindennapokban az emberekbe lelket önteni, a bizonytalanságot csökkenteni. A feladatfinanszírozás kapcsán sem tudják a településvezetők, milyen forrásokból tudnak gazdálkodni a jövőben.

Dr. Gémesi György felhívta a településvezetők figyelmét az egymással történő rendszeres konzultációra és egyeztetésre. Egyben invitálta a polgármestereket a Szövetség által szervezett rendezvényekre, amelyeken a MÖSZ többek között aktuális információk átadása, működő példák bemutatása, polgármesterek és kormányzati döntéshozók közötti kapcsolat létrehozása révén nyújt segítséget a jogszabályok megismertetése, irányvonalak meghatározása érdekében. 

MP

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2023 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu