Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. április 19.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A magyaroknak járó a források felfüggesztése hiba
A Régiók Bizottságán belül működő EEP csoport elnöke szerint kontraproduktív lenne a retorzió

Michael Schneider, a Régiók Bizottságán belül működő európai néppárti csoport elnöke cikket jelentetett meg a Public Service Europe hasábjain „Hibás lépés a Magyarországnak járó kohéziós támogatások felfüggesztése" címmel. A szerző szerint e lépés merőben ellentétesnek tűnik az Európai Bizottság azon álláspontjával, hogy a makrogazdasági feltételesség eszközének felhasználására csak legvégső esetben kerül sor. A cikk az alábbiakban olvasható:


Hibás lépés a Magyarországnak járó kohéziós támogatások felfüggesztése

A finanszírozás javasolt felfüggesztése nyugtalanító üzenetet közvetít, és merőben ellentétesnek tűnik az Európai Bizottság azon álláspontjával, hogy a makrogazdasági feltételesség eszközének felhasználására csak legvégső esetben kerül sor.

Hatékonyságának és eredményességének fenntartása érdekében az európai kohéziós politika folyamatosan módosításra szorul, nem utolsósorban az egyre szűkösebb pénzügyi források miatt. Az Európai Néppárt Régiók Bizottságán belül működő csoportja maradéktalanul támogatja az Európai Unió regionális politikájának hatékonyabbá és eredményesebbé tételére irányuló lépéseket. Elutasítunk azonban minden olyan kísérletet, amely igyekszik eltéríteni a kohéziós politikát a legfőbb céljától, az uniós régiók és városok fejlesztésének finanszírozásától, és továbbra sem értünk egyet makrogazdasági feltételek bevezetésével.

Az Unió kohéziós politikájának célja a gazdasági, társadalmi és területi kohézió erősítése, így támogatva az Unió egészének harmonikus fejlődését és csökkentve a különböző régiók fejlettsége közötti különbségeket, valamint a leghátrányosabb helyzetű területek lemaradását. Ezért a kohéziós politika és a strukturális alapok nemcsak önmagukban fontos eszközei az uniós politikának, hanem egyben lényeges katalizátorok is a tagállamok és a régiók innovatív, tartós és átfogó növekedésének megvalósításához. Erre példa, hogy a pénzügyi válság által leginkább sújtott országok támogatást kaptak a Kohéziós Alapból, és ennek már látszanak a fenntartható fejlődés területén jelentkező eredményei.

A Kohéziós Alapból Magyarországnak járó támogatások felfüggesztéséről szóló döntés vitathatatlanul a hatályos szabályok alapján született, melyek lehetővé teszik a kifizetések felfüggesztését bármely olyan tagállam esetében, amely költségvetési hiányát hagyja elszaladni. Szembetűnő azonban, hogy erre a lépésre az Európai Bizottság először éppen most szánta el magát, amikor más tagállamok is hasonló, ha nem súlyosabb államháztartási problémákkal küzdenek, és képtelenek kordában tartani államadósságukat.

A Kohéziós Alap forrásai minden olyan tagállam számára elérhetők, melyek GDP-je az uniós átlag 90 százaléka alatt van, céljuk pedig a jövőbe való befektetés. Ez alapján egyértelmű, hogy egy ilyen lépés súlyos csapást mér a közlekedési, energetikai és környezeti infrastruktúra-projektek végső haszonélvezőire: az érintett régiók és települések lakosságára.

A helyi és regionális önkormányzatok nem kárhoztathatok a tagállamuk kormánya által elkövetett hibákért. A javasolt felfüggesztés a pénzügyi válság és az általános bizonytalanság légköre miatt még problematikusabb. A jelenlegi körülmények között kontraproduktív volna megfosztani Magyarországot a szükséges pénzügyi forrásoktól. A döntés ráadásul a szubszidiaritás és az arányosság uniós elvével is ellentétes. Most, amikor még zajlanak a strukturális alapok 2014 és 2020 közötti rendszeréről szóló tárgyalások, ez a javaslat nyugtalanító üzenetet közvetít, és merőben ellentétesnek tűnik az Európai Bizottság azon álláspontjával, hogy a makrogazdasági feltételesség eszközének felhasználására csak legvégső esetben kerül sor.

Az EPP-csoport nem támogathat olyan politikát, amely szerint az uniós források megvonásával is kikényszeríthető a stabilitási és növekedési paktum betartása. Ezért arra kéri az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül a belső szabályokat, hogy büntető helyett megelőző jellegű politikát lehessen elfogadni. A makrogazdasági feltételesség elutasítása mindvégig központi szerepet játszik majd a 2014-2020-as időszakra vonatkozó kohéziós politikai jogalkotási javaslatokkal kapcsolatos munkánkban.

Michael Schneider

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu