Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2023. június 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nagy az érdeklődés a komplex telepprogram iránt
Az NFÜ április 16-ig meghosszabbította a pályázati határidőt
Az előzetes becsléseket jóval meghaladó számú önkormányzat nyújtja be pályázatát várhatóan a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság februárban meghirdetett, mintegy 4,7 milliárd forintos uniós finanszírozású komplex telep-programjára. A pályázati előzetes regisztrációs lehetőség határideje ugyan lejárt, de a nagy érdeklődés miatt újra meg kellett nyitni a regisztrációt, s a pályázat beadási határidejét 2012. április 16-ra módosította a kiíró NFÜ.

Az elmúlt időszakban a telepfelszámolások elsősorban a telep „ledózerolásáról" szóltak. Hiányoztak, illetve nem voltak kellően hatékonyak az egyének humán felkészítésére irányuló programelemek. A most meghirdetett komplex telep-program a korábbi gyakorlattól eltérően a humán szolgáltatásokra teszi a hangsúlyt, a településeken mélyszegénységben, szegregált lakókörnyezetben élő hátrányos helyzetű emberek számára biztosít felzárkózási lehetőséget. 

Hiszen az életkörülmények javítása nem csak a falak felújítását jelenti, hanem az ott élők személyes életvitelének változtatását is. Fontos az is, hogy a résztvevők maguk is aktív részesei legyenek a változásoknak, ugyanis a korábbi sikertelen programok bebizonyították, hogy csupán a lakhatási körülmények javítására irányuló programok, melyeknek passzív szemlélői voltak az érintettek, az esetek nagy részében nem váltották be a hozzá fűzött reményeket. 

A jelenlegi konstrukció teljesen új megközelítést alkalmaz, mely a valós problémákra nyújt kézzelfogható megoldást. A nagy érdeklődés is ezt bizonyítja. Ez a program a problémákat egyén-központú megoldásokkal igyekszik kezelni. Ugyancsak újdonság, hogy a pályázat nagyon sok tevékenység megvalósítását teszi lehetővé; a kiírás mintegy 5 oldalon keresztül taglalja a pályázható lehetőségeket annak érdekében, hogy minden önkormányzat a helyi sajátosságainak leginkább megfelelő tevékenységeket válassza ki és valósíthassa meg.

A képzések, a közösségi programok, a gyermekeknek szervezhető foglalkozások, a munkába állást segítő tevékenységek, vagy az otthonmaradó gyermek, öreg, beteg családtag felügyeletének megszervezése, mind-mind új elemek, az ezt megelőzően megjelent programokban ezekre nem volt lehetőség.

Szintén új elemként került a kiírásba, hogy a fő pályázónak az önkormányzatnak kell lennie, hiszen így már a pályázatírás szakaszában elköteleződik a projekt mellett, és felelősséget vállal annak sikeres megvalósítására. A jelenlegi konstrukció továbbra is lehetőséget ad arra, hogy civil szervezetek is konzorciumi partnerek legyenek.

Az államtitkárság háttérintézményéhez, a Türr István Képző és Kutató Intézethez (TKKI) beérkezett nagyszámú előzetes regisztráció alapján elmondható, hogy az önkormányzatok megértettek az új komplex telepprogram által nyújtott lehetőségeket, és már most, az első pályázati körben 67 önkormányzat jelentkezett a TKKI-nál, amely segítséget nyújt a pályázat elkészítésében. A Türr István Intézetnek 9 regionális igazgatósága van országszerte. Az ő koordinációjuk biztosítja azt, hogy minden érintett szereplő (önkormányzat, roma nemzetiségi önkormányzat, civil szervezetek) együttműködjön, és egységes szakmai elvárások szerint valósuljon meg a program.

Szintén a most meghirdetett kiírásban nyílik az önkormányzatoknak első alkalommal lehetőségük arra, hogy igénybe vegyék egy olyan intézmény támogatását, amely tereptapasztalattal rendelkező kollégákkal nyújt napi szintű kapcsolattartási lehetőséget számukra a pályázat beadásáig. Ezt eddig egyetlen, a hátrányos helyzetűeket, romákat célzó program sem biztosította. 

A Komplex telep program következő várható lépése az egyének humán fejlesztése. A lakóépületeket valamint annak közvetlen környezetét is érintő beavatkozásra, melybe az érintetteket is bevonjuk, külön pályázati forrást biztosítunk még az idén több száz millió forintos keretösszeggel egy Európai Uniós pályázat formájában.

Forrás: kormany.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2023 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu