Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2023. június 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A nemzet csalogányáról nyílik kiállítás Gödöllőn
Festmények, fényképek, ruhák, plakátok és Blaha Lujza szobra is látható lesz az időszaki tárlaton

Már csak néhány nap, és március 10-én  a Gödöllői Városi Múzeum „A piros bugyelláris - Blaha Lujza Gödöllőn" című időszaki kiállításával megnyílik a 2012-es gödöllői tematikus év. A rendezvény a Híres Hölgyek Gödöllőn -2012 A Nők Éve programsorozat és egyben a Gödöllői Tavaszi Napok nyitórendezvénye.  A tárlat Blaha Lujzát állítja a középpontba, akinek Gödöllővel való kapcsolatába és színészi pályafutásába egyaránt bepillantást enged.


Kerényiné Bakonyi Eszter muzeológus által összeállított tárlaton a festmények, fényképek, színházi plakátok mellett a színésznő több személyes tárgya is látható lesz. Kiállítják a művésznő eredeti ruháját, sőt egy makett segítségével az egykori legendás színházat is megnézhetik az érdeklődők. Felépítik az egykori Nemzeti Színház egy korabeli színpadképét, s látható lesz az 1916-ban bemutatott „A nagymama" című film megmaradt mindössze néhány perces részlete is.

A kiállítás részét képezi majd az a Blaha Lujzát ábrázoló mellszobor, ami február 27-én érkezett meg Gödöllőre a Művészeti Szakszervezetek Szövetségének székházából. Bory Jenő szobrászművész alkotásának eredetije a művésznő szülővárosa, Rimaszombat főterén áll. Az alkotás Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai-díjas színművész, Gödöllő díszpolgára segítségével kerülhetett a kiállításra. Pécsi Ildikó egyébként több relikviával gazdagította a kiállítás anyagát, s a március 10-ei megnyitón az ő tolmácsolásába szólalnak meg Blaha Lujza saját szerzésű dalai. A tárlatot Dr. Ács Piroska, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója nyitja meg.

Az esemény kísérőrendezvényeként itt mutatják majd be a gödöllői híres hölgyek tiszteletére készített tortákat, amiket a Solier cukrászat álmodott meg, hosszas kutatómunkát követően. A Blaha Lujza, Mária Valéria, Léda, Erzsébet királynő torták feltehetően szintén akkora sikert aratnak majd, mint a múlt évben bemutatott Mária Terézia tiszteletére alkotott különlegesség.

MP

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2023 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu