Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 3.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Szélesedett a nemzetiségi önkormányzatok hatásköre
Az új nemzetiségi törvény önálló gazdálkodásról, illetve számos kötelező és vállalható feladatról rendelkezik

Zala megyei nemzetiségi önkormányzati vezetőknek szervezett értekezletet március 7-én a Zala Megyei Kormányhivatal és Zala Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat. A rendezvényen Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár az új nemzetiségi törvény értelmezéséről és gyakorlati alkalmazásáról adott tájékoztatást.


Latorcai Csaba előadásában kiemelte, hogy az új nemzetiségi törvény rögzíti a nemzetiségi önkormányzati működés szabályait, a nemzetiségi önkormányzat és a nemzetiségi önkormányzati képviselő jogállását, jogait és kötelezettségeit. A helyi nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodási önállóságának biztosítása érdekében előírás az önálló költségvetés készítése és önálló fizetési számla vezetése. 

A törvény lehetővé teszi az önkormányzatok társulását, gazdálkodó szervek alapítását, feladatok átvételét más önkormányzatoktól. Megjelennek a nemzetiségi önkormányzatok kötelező, át nem ruházható közfeladatai, a nemzetiségi önkormányzat által létesített intézmény működtetése, a nemzetiségi közösség önszerveződésének koordinálása és az együttműködés az általa képviselt közösség helyi civil szervezeteivel, illetve egyházi szervezetekkel. 

Az önként vállalható közfeladatok közé tartozik a nemzetiségi intézmény alapítása, kitüntetés és ösztöndíj alapítása, odaítélése, pályázatok kiírása, feladatellátás a nemzetiségi oktatási és kulturális önigazgatás, a helyi írott és elektronikus sajtó, a hagyományápolás és a közművelődés területén. Új elemként történhet feladatvállalás a társadalmi felzárkózás, a szociális, ifjúsági, kulturális igazgatás és a közfoglalkoztatás területén, valamint a település-üzemeltetési és településrendezési feladatok körében. 

Az állam - feladatfinanszírozás keretében - támogatást nyújt a nemzetiségi önkormányzatok részére közfeladataik ellátásához, projektjeikhez, valamint kulturális autonómiájuk fejlesztéséhez. A jogszabály tartalmazza a gazdálkodás és az állami támogatások felhasználásának szabályait, valamint azok betartásának folyamatát, kitér a jogutódlás és az ideiglenes vagyonkezelés, valamint a megszűnés esetén történő elszámolás szabályaira is. Az új szabályozás bevezeti a szigorúbb törvényességi felügyeletet. Az ezt ellátó fővárosi vagy megyei kormányhivatal a helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletének rendjével azonos módon és tartalommal látja el a nemzetiségi önkormányzatok törvényességi felügyeletét. 

A nemzetiségek jogairól szóló törvénnyel párhuzamosan fogadta el az Országgyűlés az országgyűlési képviselők választásáról szóló 2011. évi CCIII. számú törvényt. Ez kimondja, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek államalkotó tényezők, és Alaptörvényben biztosított joguk az Országgyűlés munkájában való részvétel. A nemzetiségek kedvezményes kvótát kapnak: egy nemzetiségi képviselő az Országgyűlésbe jutáshoz szükséges szavazatszám negyedével juthat képviselői mandátumhoz. Abban az esetben, hogy ha a kedvezményes kvótával nem kerül be egy adott nemzetiség képviselője az Országgyűlésbe, a közösség nemzetiségi szószólót delegálhat - foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a helyettes államtitkár.

Forrás: kormany.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu