Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A BKV-adósságtól a Fővárosi Vízművek visszavételéig
Mintegy másfél tucat kérdésről tárgyalt a Fővárosi Közgyűlés

A Fővárosi Közgyűlés március 26-i, rendkívüli ülésén közel másfél tucat napirendi kérdésről tárgyaltak a városatyák. Szándéknyilatkozatot fogadtak el, amelyet a főpolgármester aláírhat a Fővárosi Vízművek külföldi befektetőivel, döntöttek a BKV adósságára vonatkozó fővárosi garanciáról, a Sziget fesztivál szervezői által fizetendő közterület-használati díjról, a Kossuth téri Károlyi-szobor elszállításáról, valamint az állatkert főigazgatói posztjára kiírandó pályázatról.


Szándéknyilatkozatot fogadott el március 26-i, rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés, amelyet a főpolgármester aláírhat a Fővárosi Vízművek külföldi befektetőivel. Eszerint a cég kisebbségi részvénycsomagját a fővárosi önkormányzat 12,8 milliárd forintért vásárolja vissza, a járulékos költségekkel együtt összesen 15,1 milliárdért szerzi vissza a teljes céget. A következő tíz évben pedig a fővárosban marad az a becslések szerint 30-33 milliárd forint, amelyet a befektetők menedzsmentdíjként, vagy osztalékként vittek volna ki. Vagyis a visszavétel költsége 15,1 milliárd, míg a főváros megtakarítása csaknem 50 milliárd forint az ügyleten.

A szándéknyilatkozat alapján a végleges megállapodásnak - amelyet ismét tárgyalni fog a közgyűlés - 90 napon belül kell megszületnie, amely tartalmazza az átadás-átvétel pontos részleteit. Ha 90 napon belül nem jön létre a megállapodás, a közgyűlés élni fog a szerződés rendkívüli felmondásának lehetőségével. A 15,1 milliárdos visszavételi ár forrását maga a Vízművek, illetve a főváros más közszolgáltató cégei fogják biztosítani, az nem érinti a főváros költségvetését - mondta a közgyűlés ülése után tartott sajtótájékoztatóján Tarlós István főpolgármester, aki azt sem zárta ki, hogy emiatt a Vízművek hitelt vegyen fel.


A Fővárosi Közgyűlés délelőtt arról is döntött, hogy teljes garanciát vállal a BKV jelenleg 63,1 milliárd forintos adósságállományára. A kormány ugyanis március 28-án foglalkozik a kérdéssel, a kabinet viszont nem a BKV-nak, hanem a fővárosnak ad majd állami garanciát, ezért volt szükség a közgyűlés döntésére - mondta Tarlós István. A közgyűlés emellett további 5 milliárd forintos támogatást is biztosított a közlekedési társaságnak. A főpolgármester úgy fogalmazott: szerdán valószínűleg arról számolhat be, hogy a BKV problémája legalább a következő három évre megoldódott, a kormánnyal pedig folytatódnak az egyeztetések a cég hosszú távú finanszírozásának biztosításáról.

A Fővárosi Közgyűlés támogatta Tarlós István előterjesztését a Sziget Kft.-vel kötendő szerződéstervezetről: ez alapján a fesztivál rendezője idén is 50 millió forint plusz áfa közterület-használati díjat fizethet Budapestnek. A Sziget fesztivál rendezője elfogadta, hogy az Óbudai-sziget közpark területét a tavalyival megegyező mértékű közterület-használati díj ellenében vegyék igénybe, jóllehet a tavalyihoz képest kisebb területre igényelt használatot - szerepel a Fővárosi Közgyűlés határozatában, amelyet 29 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadtak el a képviselők. A Sziget Kft. az 50 millión felül további legalább 100 millió forinttal kompenzálja a Fővárosi Önkormányzatot és a tulajdonában álló cégeket azért, mert a fesztivál ideje alatt a főváros jelentős többletterheket vállal például a tömegközlekedés és más „közösségi igények" területén.

Tulajdonosi hozzájárulást adott a Fővárosi Közgyűlés a budapesti Kossuth Lajos téren álló Károlyi Mihály-szobor ideiglenes elbontásához, raktárba szállításához, majd az érvényes engedélyek birtokában az alkotás Siófokon történő felállításához. A határozatot a Fidesz-KDNP és a Jobbik 21 igen, valamint az MSZP és az LMP 11 nem szavazatával fogadták el. Az alkotás elbontását az Országgyűlés Hivatala kezdeményezte a Kossuth téri rekonstrukcióhoz kötődően. Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész Károlyi Mihályt ábrázoló alkotása 1975-ben, a politikus születésének 100. évfordulója alkalmából készült.

Elnapolta a Fővárosi Közgyűlés a fővárosi fenntartású egészségügyi intézmények állami kézbe adásáról szóló megállapodás-tervezettel kapcsolatos döntést. A dokumentum azért került volna ismét a testület elé, mert a főváros által tavaly december végén szignált háromoldalú megállapodást a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nem írta alá.

Pályázatot írnak ki a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatói posztjára a Fővárosi Közgyűlés döntése alapján; a jelenlegi intézményvezető, Persányi Miklós megbízása augusztus 31-én jár le. A leendő főigazgató megbízatása öt évre szól. A beérkezett pályázatok véleményezésére szakértőként kérték fel többek között Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját, Csányi Vilmos etológust és Fehér Györgyöt, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatóját.


Forrás: budapest.hu
Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu