Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 3.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az MJVSZ követendőnek tartja az OTP konstrukcióját
Szita Károly kérte a Bankszövetségtől, ajánlja más bankoknak is az árfolyamgát lehetőségét

Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) társelnökeként azt kérte a Bankszövetségtől: az önkormányzatok számára a rögzített árfolyamon való törlesztésnek az OTP Bank által kidolgozott lehetőségét ajánlja a Magyarországon működő külföldi bankoknak is. Kaposvár polgármestere kérését azzal indokolta: „a pénzintézeteknek nemcsak a hitelezés és számlavezetés kapcsán kell egy-egy település kegyeiért küzdeni, hanem a felelősségben is osztozniuk kell a válság idején".


A szövetség társelnöke március 1-jén, a városházán tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a felelősség közös, a pénzintézeteknek nemcsak akkor kell sorban állniuk az önkormányzatoknál, amikor a számlavezetésért és a hitelezésért versenyeznek egymással, hanem akkor is, amikor a válságra keres megoldást a világ.  Hozzátette: az önkormányzatok jó adósok voltak eddig is, és azok is kívánnak maradni. A bankoknak is érdekük, hogy a felvett hiteleket időben visszafizessék a települések - jegyezte meg.

„Éppen ezért üdvözöljük az OTP Bank konstrukcióját, amely lehetővé teszi a náluk kötvényt kibocsátó önkormányzatoknak, hogy három éven át rögzített árfolyamon törlesszék adósságukat" - mondta a városvezető, aki a felajánlott lehetőséget „európai megoldásnak" nevezte, egyúttal - közös felelősségvállalást sürgetve - a Bankszövetséget arra kérte, hogy ajánlja más - Magyarországon működő külföldi - bankoknak is ezt a megoldást.

Szita Károly kitért arra, hogy a válság legnehezebb éveiben százezer munkahelyet őriztek meg az önkormányzatok, „miközben az előző kormány 1000 milliárdos elvonással szorította meg a településeket, egyre kisebb mértékben járulva hozzá az oktatási, szociális és egészségügyi feladatok ellátásához". Az önkormányzatok többsége ezért és a fejlesztési terveik megvalósítása érdekében - uniós támogatással megvalósuló beruházások önrészének biztosításához - döntött külső forrás bevonásáról és kötvénykibocsátásról - tette hozzá.

A politikus közlése szerint 2011 végén 1600 milliárd forint volt az önkormányzati szektor adóssága. A banki tartozás összege 983 milliárd forint volt, ebből 554 milliárd forintnyi - túlnyomó többségük svájci frankon jegyzett - kötvény formájában.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu