Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2023. június 9.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

„Erős önkormányzatok nélkül nincs vidékfejlesztés!”
Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei polgármesterekkel konzultált a MÖSZ vezetősége

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége március 29-én Heves, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyei települések vezetőivel folytatta konzultáció-sorozatát. A rendezvényeket mindkét helyszínen élénk érdeklődés kísérte. A jelenlévő polgármesterek egyetértettek abban, hogy erős önkormányzatok nélkül nem lehet hatékony vidékfejlesztési stratégiát megvalósítani, illetve, hogy fennáll az önkormányzati szféra kiüresítésének veszélye.


Csáki Zsigmond hevesi polgármester és Gémesi György, a MÖSZ elnöke a Heves megyei konzultáción 

A Heves megyei konzultációt Csáki Zsigmond, a vendéglátó Heves Város polgármesterének köszöntőjét követően Gémesi György, MÖSZ elnök a következő megállapítással nyitotta meg: „Az önkormányzati rendszer kialakítását a rendszerváltás egyik legjobb döntéseként lehet értékelni! A jelenlegi problémák okai nem az önkormányzatiság létében, hanem az elégtelen finanszírozásban keresendők!"

Kiemelte, hogy az elmúlt 22 esztendőben a önkormányzatok erőn felül teljesítettek, 10 millió állampolgárnak szolgáltatva ellátták a közszolgáltatások jelentős részét úgy, hogy közben a közösség építése terén is maradandót alkottak. Éppen ezért elfogadhatatlan az a kiindulópont, hogy az önkormányzatok képtelenek feladataikat, különös tekintettel a közoktatási feladatokat hatékonyan ellátni: e feladat helyi fenntartásban van a legjobb kézben - tette hozzá Gémesi György.

A MÖSZ elnöke elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy 2012 tavaszán még semmi konkrétum nem ismert a 2013. január 1-i változások részleteivel kapcsolatosan (járások kialakítása, közoktatás állami kézbe vétele), emiatt nagyfokú bizonytalanság érzékelhető a településeken.

Gémesi György szavait a jelen lévő polgármesterek is megerősítették. Tímár László, Tarnaméra polgármestere a szakmaiságot hiányolta az önkormányzati rendszer átalakítása kapcsán, míg Gönczi Mihály, Átány polgármestere az önkormányzatok kiüresítésének veszélyére hívta fel a figyelmet.

Németh István kömlői és Almádi János tarnaörsi polgármester nyomatékosan jelezték, hogy az érzékelhetően erősödő szociális feszültségek helyben egyre kezelhetetlenebbé válnak, s sajnos a kormányzati döntések sem a megfelelő megoldás irányába mutatnak. Víg Zoltán, Lőrinci polgármestere a közbiztonság megerősítésének igénye mellett az önkormányzatok összefogásának fontosságának elsődlegességére utalt.

Ez utóbbira Gémesi György is rámutatott, kiemelve, hogy az Esztergom Városát övező események kapcsán komoly aggodalmai lehetnek a településvezetőknek, hogy 2013-tól több pénzt vesznek el az önkormányzatoktól, mint amennyit az állam által átvett feladatok indokolnának. Ez különösen aggályos a tekintetben, hogy minden bizonnyal a saját bevételeink sem növekednek jövő évtől. „Ez elfogadhatatlan!" - jelentette ki a MÖSZ elnöke.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei konzultáción - ahol mintegy félszáz településvezető jelent meg - Gémesi György a szövetség álláspontját a járások kialakítása, a közoktatás államosítása, valamint az új önkormányzati törvény tervezett átalakítása kapcsán. Kiemelte, hogy a falu, a kistelepülések önfenntartó képességének erősítése elengedhetetlen, ehhez viszont erős önkormányzatokra van szükség!

A MÖSZ elnöke a jelenlévők figyelmébe ajánlotta a MÖSZ soron következő tervezett programjait, az április 19-én megrendezésre kerülő „Többszintű kormányzás" nemzetközi konferenciát, valamint a Magyar Polgármesterek IX. Világtalálkozóját.

A résztvevő polgármesterek az önkormányzati szféra kiüresítésének veszélyére hívták fel a figyelmet. Különös tekintettel a kistelepülési hivatalok bezárása, valamint az oktatási intézmények államosítása kapcsán nyilvánították ki ellenvéleményüket. Több polgármester utalt arra a nagyfokú bizonytalanságra, amely az átalakítás kapcsán érezhető.

MP

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2023 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu