Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2023. október 4.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A mindennapos testnevelés túlmutat a tornaórákon
A program bevezetésének legjobb gyakorlatairól rendezett konferenciát a MÖSZ Gödöllőn

A mindennapos testnevelés nem létesítményfüggő, sokkal inkább szervezés, időbeosztás, illetve az önkormányzatok, a helyi oktatási intézmények és a sportegyesületek együttműködésének a kérdése - állapították meg a „Mindennapos testnevelés bevezetésének legjobb gyakorlatai" című konferencia résztvevői március 6-án, Gödöllőn. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) rendezvényén - többek között - Czene Attila a NEFMI államtitkára, Szalay Ferenc, Szolnok Polgármestere és Dubecz József, a TF docense tartottak előadásokat, amit kerekasztal-beszélgetés követett.


Gémesi György köszönti a konferencia résztvevőit

A konferenciát megnyitó Gémesi György MÖSZ-elnök köszöntőjét követően elsőként Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára ismertette a mindennapos testnevelés szeptember 1-i bevezetésével kapcsolatos kormányzati célokat. Mint elmondta, az előzetes felmérések tanúsága alapján, a program országos bevezetésénél nem elsősorban a sportlétesítmények, inkább a szakpedagógusok hiánya jelenthet majd gondot. Persze tornatermek tekintetében is nagy a lemaradás, ezért nem az egy iskola-egy tornaterem modell lenne a megoldás, hanem az egyéb sportlétesítmények körzetenkénti bevonása a programba, amihez a helyi önkormányzatok, oktatási intézmények és sportegyesületek konstruktív együttműködésére van leginkább szükség. A program akkor működne igazán, ha körzetenként három-négy sportágban lehetne biztosítani sportág-népszerűsítő, sportágválasztó foglalkozásokat, amivel nemcsak a népegészségügyi célokat valósítanák meg, de a létesítmények és a szakedzők kapacitását is maximálisan ki tudnák használni. Ezeket az együttműködéseket az önkormányzatoknak kellene mindenütt megszervezniük, amihez a kormány minden segítséget igyekszik majd megadni.

A sportélet fejlesztése és támogatása rengeteg pozitív hozadékkal bír egy város életében: hozzájárul a tehetséggondozáshoz, erősíti a lokálpatriotizmust, jól felhasználható a városmarketingnél, növeli a helyi vállalkozók bevételét és lehetőséget biztosít a szabadidő hasznos eltöltésére - ismertette előadásában Szalay Ferenc, Szolnok első embere. A Parlament Sport- és Turisztikai Bizottságának alelnökeként és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége elnökeként is tevékenykedő polgármester ezután városa mindennapos testnevelés programját mutatta be. Mint elmondta, a Megyei Jogú Városok közül elsőként itt vezették be koncepcionálisan a programot 2001-ben, ami 10 általános iskola 105 osztályának 3200 diákját érintett. A program részeként az önkormányzat megtanítja az 1-2. osztályosokat úszni, évente díjazzák a diákolimpiákon, illetve a szabadidősport rendezvényeken résztvevőket, a folyamatos ellenőrzések jóvoltából pedig mindenkiről személyre szabottan tudják, hol van lemaradva, miben érdemes fejleszteni, s melyik sportágra lenne leginkább alkalmas.   

A mindennapos testnevelés bevezetésére a fővárosban is van már példa - derült ki Kovács Lajos XII. kerületi alpolgármester előadásából. A budai kerület nyolc önkormányzati fenntartású általános iskolájában 2009-ben kezdték meg a mindennapos testnevelés felmenő rendszerben való bevezetését, így abban mindezidáig 56 tanulócsoport 1272 diákja vett már részt. Az iskolákban rendelkezésre álló humán erőforrásokat és infrastruktúrát kiegészítendő, új intézményi sportfelületeket alakítottak ki, külső sportfelületeket vontak be, kerületi sportegyesületeket kapcsolták be a munkába. Bár még csak három éve folyik a program, a kontrollvizsgálatok minden téren kedvező eredményeket mutatnak: a résztvevőknek nemcsak a fiziológiai paramétereik, de szociometriai attitűdjeik és tanulmányi eredményeik is kimutathatóan javultak.

Parti Zoltán programigazgató a gödöllői edzéselvű testnevelés programcsomagját ismertette meg az egybegyűltekkel. Mint elmondta, az Edzéselvű Testnevelés Helyi Tanterve egy fővárosi gimnáziumban, korábban kidolgozott programcsomag, Gödöllő iskoláira adaptált változata, amelyet Gémesi György polgármester kezdeményezésére vezettek be a 2011-2012. tanévben, az önkormányzati fenntartású iskolák 1-3. évfolyamainak valamennyi tanulócsoportjában. Ez négy iskolában 36 tanulócsoportot érint, a városban tanulók harmadát. A programban - amelynek írásos anyaga a letölthető a Magyar Kajak-Kenu Szövetség honlapjáról - részt vesznek a városi sportegyesületek kompetenciával rendelkező szakemberei is, a testnevelésórákon oktatva a tanulókat. A csomag lényegi eleme az egyes képességek fejlődésének folyamatos mérése és követése, ami a program tartalmi kontrollját, az egyéni fejlődés követhetőségét, annak a résztvevők számára biztosított megismerhetőségét szolgálja.  

Dubecz József, a Semmelweis Egyetem - Testnevelési Főiskola docense a sport általi nevelés és az iskolai sport pozitív élettani hatásairól tartott előadást. Mint kifejtette, a sporttal való nevelésnek felbecsülhetetlen jelentősége van az ember fizikai és mentális fejlődésében: növeli az immunrendszer működését, jó hatással van a hormonháztartásra, javíthatók vele a kondicionális és a koordinációs képességek, és a minőségi életet is meghosszabbítja. Dubecz József felhívta a figyelmet arra, hogy mindig az intenzív fejlődési szakaszban lévő szerveket és képességeket kell fejleszteni, és - a különböző biológiai felépítés, illetve erőállapot miatt - érdemes elgondolkodni azon is, hogy a fiúk és a lányok számára különböző testnevelési edzésterveket dolgozzanak ki.

A konferenciát kerekasztal-beszélgetés zárta Dubecz József, Gémesi György, Kovács Lajos és Parti Zoltán részvételével, ahol Gémesi György - mintegy az elhangzottakat összegezve -elmondta: bár 300 iskolának nincsen még tornaterme, így mindenképpen folytatni kell a 90-es évek elején megkezdett tornaterem-építési programot, a mindennapos testnevelés program országos bevezetése elsősorban szervezés és időbeosztás kérdése. A kormány kezdeményezése mindenképpen üdvözlendő, de vigyázni kell, nehogy a jelenleg jól működő modellek sérüljenek a közoktatás állami kézbe vétele után.

MP

A gödöllői és a szolnoki mindennapos testnevelés programról bővebben a „Mindennapos testneveléssel az egészséges társadalomért"című cikkünkben olvasható: http://www.magyarpolgarmester.hu/?site=104&c=951&menu=c02

  

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2023 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu