Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2023. június 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Tisztelgés a Gödöllőhöz kötődő híres hölgyek előtt
Minőségi programokat kínál a Nők Éve rendezvénysorozat

Megnyílt a „Híres Hölgyek Gödöllőn - 2012 A Nők Éve" elnevezésű  gödöllői tematikus év, amely számtalan érdekes kiállítással és egyéb művészeti eseménnyel tiszteleg a Gödöllőhöz kötődő híres hölgyek előtt. A rendezvénysorozat március 10-én, a Gödöllői Városi Múzeum „A piros bugyelláris" - Blaha Lujza Gödöllőn című időszaki kiállításának megnyitásával vette kezdetét, amely egyben a Gödöllői Tavaszi Napok nyitóeseménye is.


Gémesi György - Fábián Zsolt alpolgármester és Pécsi Ildikó társaságában - megnyitja a rendezvénysorozatot

A megnyitót megelőző sajtótájékoztatón Dr. Gémesi György polgármester  elmondta, hogy a tavalyi Barokk Év sikere igazolta, van igény a minőségi kultúra iránt, és érdemes továbbra is ezen az úton haladni. Az idén is ilyen minőségi rendezvényeket kínál Gödöllő az itt élőknek és az ide látogatóknak, amiknek középpontjába az itt élt, valamint a városhoz kötődő híres hölgyeket helyezi.

Ezek között megtaláljuk  Erzsébet királynét, aki több mint 2000 éjszakát töltött el a kastélyban. Hozzá kötődik majd az év legnagyobb eseménye, az Erzsébet bál, amit november 17-én rendeznek meg, hagyományteremtő szándékkal. Megemlékeznek Mária Terézia királynőről, akinek 261 évvel ezelőtti látogatása ma is meghatározó eseménye a város történelmének, de fontos szerepet kap többek között Léda, Ady Endre múzsája, és Blaha Lujza, a szombaton megnyílt kiállítás központi alakja. Természetesen a ma itt élő és alkotó hölgyek is előtérbe kerülnek az egész éves programsorozatban. A sajtótájékoztató zárásaként bemutatták a gödöllői híres hölgyek tiszteletére készített tortákat, amiket a Solier Étterem cukrászata álmodott meg. 


Ezt követően a városi múzeum új időszaki kiállításának keretében a polgármester, köszöntőjét követően, hivatalosan is megnyitotta a Nők Évét. „A piros bugyelláris" - Blaha Lujza Gödöllőn" című kiállításra Kerényiné Bakonyi Eszter muzeológus érdekes, különleges anyagot állított össze, melyben festmények, fényképek, színházi plakátok mellett többek között a Budapesti Történeti Múzeum Blaha hagyatékából láthatják a színésznő több személyes tárgyát.


Mint azt Gaálné Dr. Merva Mária, a Gödöllői Városi Múzeum igazgatója elmondta, „A piros bugyelláris" egyik kedvenc színdarabja volt Blaha Lujzának, aki gödöllői nyaralójának egyik szobáját is a mű alapján paraszt bútorokkal rendezte be. Ezt Erzsébet királyné is megcsodálta egy alkalommal. Az Öreghegyen lévő villa ma már sajnos nincs meg, a művésznő emlékét azonban őrzi a róla elnevezett városrész. 


A kiállítás több ritka darabbal büszkélkedhet. Így például felépítették az egykori Nemzeti Színház egy korabeli színpadképét, amelynek részeként megcsodálhatjuk a művésznő eredeti ruháját, sőt, egy makett segítségével az egykori legendás színházat is. A tárlat egyik különlegessége az 1916-ban bemutatott „A nagymama" című film megmaradt, mindössze néhány perces részlete, aminek segítségével ma is élvezhetjük Blaha Lujza játékát. 

A városi múzeumban látható a színésznőt ábrázoló mellszobor is, ami a Művészeti Szakszervezetek Szövetségének székházából érkezett Gödöllőre. Bory Jenő szobrászművész alkotásának eredetije Blaha Lujza szülővárosa, Rimaszombat főterén áll. A 63 cm magas alkotás Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai-díjas színművész, Gödöllő díszpolgára segítségével került városba. Pécsi Ildikó egyébként több relikviával is gazdagította a kiállítás anyagát, s a megnyitón neki köszönhetően szólalt meg több, Blaha Lujza által énekelt nagysikerű nóta, a Nemzet Csalogányának eredeti, még gramofonos hangfelvételeiről.

A szakmai megnyitót  Dr. Ács Piroska, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója tartotta, aki az életrajzi adatok mellett megidézte a XIX. század népszerű műfajának, a népszínműveknek a világát is. Mint elhangzott, a dalokkal, táncbetétekkel színesített, a paraszti létet idillikus formában megjelenítő műveket Erzsébet királyné és Ferenc József magyar specialitásnak tartotta. A királyi pár kedvelte és tisztelte Blaha Lujzát, akinek óriási érdeme, hogy az akkori német nyelvű kulturális közegben, a magyarul játszott népszínművekkel sokat tett a magyar nyelv népszerűsítéséért, műveléséért - tudósít a godollo.hu.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2023 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu