Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 22.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az MJVSZ elnöke enyhítené a hitelfelvételi szigort
Kósa Lajos megengedné, hogy idén a települések kormányzati engedély nélkül vegyenek fel működési hitelt

Átmeneti időszak lenne 2012 az önkormányzatok számára - mondta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke március 6-án a Kossuth Rádió 180 perc című adásában. A fideszes országgyűlési képviselő ebben az évben még lehetőséget adna arra, hogy a települések kormányzati engedély nélkül vegyenek fel működési hitelt.


Nem ugyanazokat a megoldásokat alkalmazta az önkormányzati adósságok keletkezésének problémájára a stabilitási és az önkormányzati törvény. Ebben teremtene összhangot Kósa Lajos szerint az általa a múlt héten benyújtott törvénymódosítás, amely a településeknek idén még lehetőséget adna működési hitel felvételére. A politikus a 180 percben elmondta: az önkormányzati törvényben eredetileg is az állt, hogy az idei költségvetési évben még lehet hitelt felvenni - nem csak likvidet, hanem olyat is, ami az adósságszolgálatot célozza. A stabilitási törvény ennél szigorúbb volt, a módosítás ezt enyhítené - mondta a politikus.

A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló, ez év elején életbe lépett törvény értelmében az önkormányzatok csak kormányzati engedéllyel vehetnének fel hitelt a működésükhöz. Ennek törvényi rögzítését az indokolta, hogy a településeknek az elmúlt években már 1200-1300 milliárd forintra rúgott a tartozásuk.

Kósa Lajos szerint indítványa jövőre vezetné be, hogy az önkormányzatok már csak a folyó likviditást biztosító kölcsönt kérhessenek engedély nélkül, illetve olyanokat, amelyek már elnyert uniós vagy hazai forrásból biztosított fejlesztések önrészéhez kellenek. A működési hitel engedély nélküli felvételét csak az idei költségvetési évben engedélyezné a javaslat. „Egy átmeneti időszak kell, az év második felében derül ki, hogy a kormányzat, amely helyi intézményeket vesz át, milyen forrásokat csoportosít át ezek fenntartásához az önkormányzatoktól" - mondta a politikus.

Kósa Lajos a települések anyagi problémái kapcsán azt mondta, a lakosság 80 százaléka 300 önkormányzat területén él, miközben számuk országosan 3200. Előbbiek, ahol tehát az emberek döntő többsége lakik, jobb helyzetben vannak. Minél nagyobb ugyanis egy önkormányzat, annál több a vagyona, és annál inkább jellemző rá, hogy bevétele származik helyi iparűzési adóból - tette hozzá.

Forrás: Kossuth Rádió - Hiradó.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu