Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 22.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Ki tartsa fenn a megyei könyvtárakat, múzeumokat?
A KKDSZ szerint maradjon állami kézben a megyei kulturális intézményrendszer

A január óta állami fenntartású megyei múzeumi és könyvtári hálózat települési önkormányzati kézbe adásától óv a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ). A korábban megyei önkormányzati fenntartású múzeumok, könyvtárak, levéltárak és művelődési központok idén, január 1-jén kerültek a megyei intézményfenntartó központok irányítása alá, ezt az állapotot azonban a kormány is ideiglenesnek tekinti - mondta el az MTI-nek március 19-én a KKDSZ elnöke.


Földiák András hozzátette: tudomásuk szerint a kormány már három alkalommal tárgyalta a kérdést, anélkül hogy döntést hozott volna. Úgy tudják, hogy a legfrissebb tervezetben a megyei múzeumi és könyvtári hálózat a települési önkormányzatokhoz kerülne, állami fenntartásban csak a megyei levéltárak és művelődési központok maradnának.

Más azonban a könyvtárak és a múzeumok helyzete - hangsúlyozta a KKDSZ vezetője: a könyvtári olvasók nagy része a városokból kerül ki, és megyei funkcióik is jóval csekélyebbek, mint a múzeumoknak. Utóbbiak ugyanis szervesen a megyéhez kötődnek: a régészeti, néprajzi, földtani gyűjtemények például mind-mind egy egész megye és nem csak egy település területét fedik le - mutatott rá.

Földiák András emlékeztetett arra, hogy a vidéki múzeumi intézmények 80 százaléka ma a megyei múzeumokhoz tartozik, néhány kiállítóhelyet tartanak fenn csupán települési önkormányzatok."Mikor ilyen nagy pénzügyi bajban vannak a városi önkormányzatok, miért finanszíroznák a megyei funkciókat? Sok esetben saját feladataikat sem tudják: Nyíregyházán például a napokban zártak be a városi könyvtár négy fiókkönyvtára közül kettőt" - említette példaként, hozzátéve: ebben az esetben intézménybezárási hullámtól kellene tartani.

Földiák András szerint félő ugyanakkor, hogy amennyiben a kormány az önkormányzatokhoz rendeli a megyei múzeumi hálózatot, azok mégsem fognak tiltakozni, mert komoly épületvagyonhoz juthatnak: a megyei múzeumok szinte kivétel nélkül a történelmi városközpontokban, műemlék épületekben vannak.

A KKDSZ március 14-én, saját honlapján a vidéki múzeumok megmentéséért online petíciót is indított, amelyet hétfő délutánig több mint 1100-an írtak alá.

Az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága Ellenőrző albizottságának a témával foglalkozó március 19-i ülésén többek között Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetsége elnöke, valamint L. Simon László, a kulturális bizottság és a Nemzeti Kulturális Alap elnöke is a megyei múzeumi hálózat állami fenntartásban maradása mellett érvelt.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu