Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2023. június 9.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Kaposvár cégei harcban állnak az önkormányzattal
A somogyi megyeszékhely vállalkozói együtt lépnek fel a több száz százalékos adóemelés ellen

A kaposvári vállalkozókból spontán módon szerveződött Kaposvári Cégszövetség március 8-án benyújtotta a város vezetésének a kompromisszumos javaslatát a drasztikusan megemelt helyi építmény- és telekadó módosításáról, kezdeményezve egy rendkívüli közgyűlés összehívását az ügyben - tájékoztatta Horváth Ákos, a szervezet egyik alapítója az MTI-t. A szövetség a város által tervezett adóemelés felét hajlandó megfizetni.


Az egyre bűvölő létszámú szervezet korábban csak az inflációt követő adóemelést tartotta elfogadhatónak, ajánlatában viszont már a város több száz százalékos adóemelésének átlagosan mintegy felét kész megfizetni.

A somogyi megyeszékhelyen két hete fogadták el a város idei költségvetését. A helyi adóterhek emelésének hatására érdekvédelmi szervezetbe tömörült helyi vállalkozók ekkor élesen bírálták az építmény- és telekadó drasztikus emelését, amely együttesen több mint félmilliárd forintos pluszterhet ró rájuk, azonban nem sikerült elérniük a költségvetés módosítását.

Egyik szószólójuk perközösség alakítását és jogi lépéseket helyezett kilátásba, ha a város nem módosítja „a magasabb szintű jogszabályt sértő adórendeletét", mondván, a törvényi elvárás szerint a helyi adókat úgy állapíthatják meg az önkormányzatok, hogy figyelembe veszik a helyi sajátosságokat és az adóalanyok tehervállaló képességét. A városvezetés álláspontja ezzel szemben az, hogy Kaposvár korábban kifejezetten alacsony ingatlanadója még az emelés után is átlagosnak, illetve átlag alattinak mondható, és akinek több van, az adózzon többet a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben.

Horváth Ákos az MTI-nek elmondta, az adóemelésben érintett vállalkozókból frissen alakult Kaposvári Ingatlantulajdonosok Érdekvédelmi Szövetségének pár hét elteltével meg kellett változtatnia a nevét Kaposvári Cégszövetségre, mert az adóemelés hatása máris továbbgyűrűzött, és nemcsak ingatlantulajdonos, hanem ingatlanbérlő vállalkozások is csatlakozni kívántak. Hangsúlyozta, Kaposvár helyi adói eddig a helyi teherbíró képességéhez igazodtak, ha ez megváltozik, rövidtávon pluszbevételt hozhat a városnak, de hosszú távon tönkre teheti a gazdaságát.

A jelenleg több mint 120 tagot számláló cégszövetség a polgármesternek címezett levelében aggályosnak nevezte, hogy az önkormányzat adórendeletében az irodák utáni adóteher 390 forintról 1655 forintra változott, ez 424 százalékos emelés. A műhelyek és raktárak esetében pedig 205 százalékkal nőtt az adóteher, amire „felkészülni nem lehet".

A levél felteszi a kérdést, valóban rákényszerül-e az önkormányzat erre a drasztikus adóemelésre, és a kialakult helyzet hogyan függ össze az elmúlt évek önkormányzati döntéseivel. Figyelmeztet arra, hogy az adóemelés hosszú távon az ingatlanárak jelentős csökkenését, az adóalanyok távozását a városból, így a gazdasági élet elsorvadását vonja maga után. A mobil vállalkozások olcsóbb településre helyezhetik át székhelyeiket, ami 100 milliós nagyságrendben csökkentheti Kaposvár iparűzési adóbevételét - mutatnak rá a vállalkozók. Egyben kérik, hogy hívjon össze a városvezetés rendkívüli közgyűlést az ingatlanadóról szóló rendelete módosításáért, és addig ne vesse ki az új építményadókat.

Forrás: MTI - Piac és profit

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2023 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu