Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2023. június 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A BKV meg fogja kapni hiteleihez az állami garanciát
Tőkét is törlesztenének az újabb kölcsönökből – A vízművek visszavásárlásáról még folynak a tárgyalások

Megkapja az állami garanciát a hiteleihez a fővárosi tömegközlekedési társaság, „sokak várakozása ellenére a BKV valószínűleg megmenekül" - jelentette ki Tarlós István március 8-i sajtótájékoztatóján. Az állam a BKV 40 milliárd forintnyi hitelére vállal garanciát. A főpolgármester hozzátette, a BKV-t hitelező nyolc bank vezetőjével egyeztetett az elmúlt napokban, „nagyon konstruktív és segítő hozzáállást mutattak", feltételük az állam által nyújtott garancia volt a megállapodáshoz.


Kérdésre válaszolva azt mondta, hároméves hosszabbításról tárgyalnak a pénzintézetekkel, a részletekről még folynak az egyeztetések. A főváros a hitelek tőkéjét is rendezni akarja ezalatt, „nemcsak újabb hiteleket veszünk fel, amelyekből a régiek kamatát rendezzük, mint a korábbi gyakorlat szerint".

Tarlós István köszönetet mondott a Századvégnek a BKV hosszú távú finanszírozását elemző anyaguk összeállításáért, amely a főváros eddigi javaslatait számszerűsítette, elemezte, foglalta egységbe. A főpolgármester hangsúlyozta, az anyag javaslatai között szereplő közműdíjról téves sajtóinformációk jelentek meg. „Rossz az az értelmezés, hogy akinek a telke alatt közművezeték húzódik, azt megadóztatják. Arról van szó, hogy az úgynevezett stadtwerke-modell alapján a főváros nyereséges cégeitől források kerülnek át a veszteségesen működő BKV-hoz.

Tarlós István kitért arra, hogy a Századvég által összeállított javaslatcsomagról március 13-án tárgyal Varga Mihállyal, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárral. A főpolgármester úgy fogalmazott, „a dolgok a legjobb úton haladnak, a legkomolyabb probléma az állami garancia kérdése volt, erről tegnap a kormány pozitív döntést hozott." A város meg fogja kapni a garanciát, így - a bankokkal megegyezve - kezelni lehet a BKV elképesztően magas adósságállományát.

A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy a közlekedési társaság hitelei azért járnak le „dominószerűen", mert 2003-2009 között „szocialista-szabaddemokrata elvtársaink azokat dominószerűen, mérlegelés nélkül vették fel, és ezeket most nekünk kell visszafizetni". Kérdésre válaszolva a főpolgármester elmondta, hogy a BKV miatt a fővárosnak valóban „le kellett söpörnie a padlást", ellenkező esetben a közlekedési társaság működőképességét tették volna kockára, amelynek katasztrofális nemzetgazdasági hatásai lehettek volna. „Idén valóban sok mindenre nem jut pénz, de emiatt olyanok hisztériáznak, akik miatt ilyen lett a költségvetés" - tette hozzá.

Szintén újságírói kérdésre válaszolva a főpolgármester közölte: a Századvég-anyag leadásával elhárult az utolsó akadálya is annak, hogy felszabadítsák a BKV-nak járó, korábban befagyasztott, 32 milliárd forintos normatívát. Tarlós István hozzátette, az anyag számtalan alternatívája közül ki kell választani azokat a forrásteremtési lehetőségeket, amelyek összeegyeztethetők a minimálisan szükséges forrásigényekkel. „Meg kell nézni, mi a minimális, minőségben Budapestet kiszolgáló tömegközlekedés, ahhoz mennyi forrás szükséges - ezen adatok birtokában vagyunk -, és ehhez kell hozzárendelni a kormány által elfogadható és támogatható forrásteremtési lehetőségeket a fővárosnak.

A vízművekről szólva a főpolgármester azt mondta: személyesen másfél órán át egyeztetett tegnapelőtt este Orbán Viktor miniszterelnökkel a kérdésben. Hangsúlyozta, hogy a vízművek külföldi befektetőivel kötött szerződést a főváros még nem mondta fel, a mai napig folynak az egyeztetések, amelyek szerdán fognak lezárulni. Akkor dől el végleg, a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésének döntése alapján - ha felek a visszavásárlás árában nem tudnak megegyezni -, hogy felmondják-e a megállapodást szerződésszegésre hivatkozva. „Nehéz ügyről van szó, nem szeretnénk külpolitikai feszültséget, de azt sem, hogy a város rosszul járjon" - jegyezte meg. Kérdésre válaszolva azt mondta, ha meg tudnak egyezni a visszavásárlás főváros által javasolt összegéről, azt „a nyereséges vízművek ki tudja termelni". Tarlós István az ügyben perektől nem tart, „a szerződéseket nem én kötöttem, tartson perektől az, aki azokat aláírta".

Forrás: Budapest.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2023 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu