Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Négyszáz millióból újul meg a zirci ciszterci apátság
A felújítás során barokk díszkertet és látogatóközpontot is építenek

Több százmillió forintból újul meg a ciszterci apátság és a belváros egy része a Veszprém megyei Zircen; a felújítási munkálatok a nyár végére fejeződnek be. Mint Zátrok Attila projektvezető az MTI-nek elmondta, az apátsági épület homlokzatának a felújításához, az épületegyüttes előtti kert újjáépítéséhez, valamint látogatóközpont kialakításához 400 millió forintot nyert el közös konzorciumban az apátság és az önkormányzat.


A projektvezető tájékoztatása szerint a közműfeltárásokkal, az előkészítő bontásokkal az év elején megkezdődött a kivitelezés. Az apátsági épület ezen részén több évtizede nem végeztek felújítást, most a homlokzat megrongálódott részeinek a helyreállítására, újraszínezésre, a nyílászárók cseréjére is lehetőség nyílik. Az épületegyüttes előtti, most murvával és fűvel fedett részt az eredeti formához hasonlóan alakítják át barokk díszkertté: kővel borított sétautakat építenek, parkosítanak, virágágyásokat hoznak létre.

Zátrok Attila hozzátette: a Közép-dunántúli Operatív Program (KDOP) keretében elnyert pénzből egy látogatóközpontot is kialakítanak az apátság régi, úgynevezett narancsos házában. Itt mutatják majd be a ciszterci rend magyarországi történetét, emléktárgyak és multimédiás eszközök segítségével. Nemrégiben került vissza a zirci apátsághoz két nagyméretű gobelin, ezeket is a látogatóközpontban tekintheti majd meg a nagyközönség.

Ottó Péter, Zirc polgármestere az MTI-nek elmondta: az apátsággal közös projekt részeként megújul az országzászló emlékmű előtti és mögötti tér, új sétáló utakat és parkolókat építenek, kőburkolatot raknak le, több mint nyolcvanmillió forintból. Egy másik, csaknem százmillió forintos KDOP-s pályázatnak köszönhetően a belváros egy részét is megújíthatják: a Rákóczi téren egy kis sportpályát, pergolás diákszigetet, játszóteret hoznak létre, és parkosítanak - tette hozzá.

A polgármester közlése szerint a projekt része a Reguly Antal Múzeum és Alkotóház felújítása is: kicserélik a nyílászárókat, megújítják a homlokzatot. A munkálatokat a tervek szerint az év közepére befejezik a városban.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu