Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2023. június 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az ingatlanadó miatt vitáznak a kis és a nagy cégek
A kaposvári nagyvállalkozók vállalnák, a kicsik és a közepesek nem tudják kigazdálkodni a magasabb adóterheket

Brutálisan, kettő-négyszeresére emelte a cégeket sújtó építmény- és telekadót Kaposvár önkormányzata. A kis és középvállalkozások érdekszövetségbe tömörültek és közösen tárgyalnának az adó mérsékléséről, mert nem bírják. A nagy cégek fizetnének és állítják: a kicsik sumákolnak. Országosan is érdekes lehet, miként zárul a vita.


A nagyok vállalnák

Kaposvár legnagyobb helyi adófizetői egyetértenek a város alapelvével, hogy akinek több jutott, az vállaljon több terhet - áll a somogyi megyeszékhely nagy adózóinak közleményében, amelyben a helyi építmény- és telekadó megemelése ellen tiltakozó, szövetségbe tömörült kisebb kaposvári vállalkozók kezdeményezésére reagáltak. A helyi kis, közepes és nagyobb cégekből létrejött Kaposvári Cégszövetség ugyanis elutasítja a kettő-négyszeres adóemelést.

A város öt legnagyobb adófizetője tudatta: tárgyaltak Kaposvár polgármesterével, mert megdöbbentek azon, „hogy néhányan, akik nagyon sok tulajdonnal rendelkeznek, ki akarják vonni magukat az adófizetés alól".

Varga József, a Kaposvári Villamossági Gyár Kft. ügyvezető igazgatója, Gerber András, a Videoton Elektroplast Kft. igazgatója, Hollósy Tibor, a KOMÉTA'99 Zrt. ügyvezető igazgató-helyettese, Lakics László, a Lakics Gépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója és Egyed László, a FINO-FOOD Kft. igazgatója leszögezte: több ezer kaposvári család munkáltatóiként fontosnak tartják, hogy elmondják a véleményüket a pénzügyi-gazdasági világválság kellős közepén, hiszen a bajban Kaposvár mindig is segítette a vállalkozókat.

Kifejtették: egyetértenek a város azon alapelvével, hogy akinek több jutott, az vállaljon több terhet azért, hogy Kaposvár lakóinak kevesebbet kelljen fizetniük. Üdvözölték, hogy a város élt a differenciált adómérték megállapításának lehetőségével, ezzel is a kaposvári vállalkozásokat támogatva. Egyetértettek az önkormányzat azon döntésével, hogy az átmenetileg nehéz helyzetben levő vállalkozások számára részletfizetési lehetőséget biztosít. Javasolták, hogy a város - elsősorban a kisebb vállalkozások érdekében - a differenciált adómérték megállapítását az irodáknál is alkalmazza.

A nagy adózók bíznak abban, hogy a pénzügyi és gazdasági világgazdaság elmúltával módjukban áll majd adócsökkentésről is tárgyalni az önkormányzattal. Végül deklarálták, hogy felelősségük teljes tudatában, időben eleget tesznek a helyi adófizetési kötelezettségüknek.

A kicsik állítják: nem bírják


Kaposvár kisebb vállalkozói nem akarják elfogadni, hogy a város vezetése a korábbi adó 2-4-szeresét vesse ki. A vállalkozókból spontán módon szerveződött, és már több mint 120 tagot számláló Kaposvári Cégszövetség március 8-án kompromisszumos javaslatot nyújtott be a város vezetésének a drasztikusan megemelt helyi építmény- és telekadó szabályainak módosítására, kezdeményezve egy rendkívüli közgyűlés összehívását az ügyben. A szervezet korábban csak az inflációt követő adóemelést tartotta elfogadhatónak, ajánlatában viszont már a város több száz százalékos adóemelésének átlagosan mintegy felét kész lenne elfogadni.

A Kaposvári Cégszövetség az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta, hogy a város rendeletében foglalt 2,05-4,24-szeres adóemelést akkor sem tudja elfogadni, ha a polgármester az ígért tárgyalások, és egyeztetések helyett megpróbálja a helyi vállalkozókat megosztani.

„Nem az adókötelezettség alól szeretnénk kibújni, hanem a válságban kivérzett helyi cégek ilyen mértékű adóterhelését utasítjuk el, s továbbra is állítjuk, hogy az általunk vállalható mértékű adókötelezettség is jelentős emelést és többletet biztosít Kaposvár költségvetése részére" - áll a közleményben.

A folyamatosan bővülő létszámú, több mint 120 kaposvári mikro-, kis-, közép- és nagyvállalatot tömörítő szövetség a következő gyűlésére meghívja az öt nyilatkozó nagyadózót, „ahol őszintén, pártpolitikai elvektől mentesen demagóg, és egymás ellen hangolás nélkül" vitathatják meg az adóemelés kérdését - fogalmazott a cégszövetség.

Forrás: MTI - Atecéged.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2023 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu