Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2023. június 8.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Minden településen lennie kellene közösségi háznak
Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek kialakítására 635 pályázó nyert összesen 28 milliárd forintos támogatást

Nem önmagadé vagy, hanem a közösségé" - idézte Kölcsey Ferenc szavait V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár március 12-én, az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terekről (IKSZT) szóló szakmai tájékoztató napon, a Vidékfejlesztési Minisztériumban. Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy az IKSZT-knek is biztosítani kell a közművelődési forrásokat.


Az IKSZT modern fogalom, de az elképzelés nem újkeletű. Kölcsey Ferenc már a reformkorban megfogalmazta idézett gondolatát - mondta V. Németh Zsolt. Hozzátette: a technika fejlődésének köszönhetően ma már egy pillanat alatt kapcsolatot teremthetünk egymással, de a találkozáshoz továbbra is szükségünk van a közösségi terekre.

Halász János kijelentette: már megszületett a tervezet a közösségi művelődés megújításáról, amely jelenleg társadalmi egyeztetésen van. Az érdekeltek egyetértenek abban, hogy lehetőleg minden településen működnie kell egy közösségi háznak, és biztosítani kell, hogy ezek az intézmények hozzáférjenek a közművelődési forrásokhoz. Az is fontos, hogy a művelődési házak munkatársai megfelelő képzést kapjanak, ebben is szívesen együttműködik a NEFMI. A minisztérium hamarosan 700 millió forintos pályázatot ír ki, amelyen az IKSZT-k üzemeltetői 3-5 milliós támogatást nyerhetnek a közösségi ház működtetésére. Már megjelent az egészségfejlesztési pályázat, melyen 10 millió forintot lehet igényelni szabadidős, életvezetési és prevenciós programok szervezésére.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a VKSZI főigazgatója elmondta: az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek kialakítására 635 pályázó nyert összesen 28 milliárd forintos támogatást. Eddig 201 közösségi teret adtak át, amelyek 1,3 millió embert érnek el. Az intézetben működik az IKSZT Programiroda, melynek feladata, hogy szakmai együttműködéseket kössön, így bővítse a közösségi terekben elérhető szolgáltatások körét. A Programiroda ellenőrzi az intézmények szolgáltatási és programterveit is. Mezőszentgyörgyi Dávid ezután egy kattintással elindította az IKSZT Programot bemutató új honlapot, a http://www.ikszt.hu/-t.

Az IKSZT-k létrehozását segítő program Magyarország egyik legnagyobb kulturális intézményhálózat-fejlesztési projektje, melynek segítségével vidéki, régi művelődési házakban vagy elhanyagolt épületekben nyílhat modern közösségi és szolgáltató tér. Az IKSZT-k kialakításához szükséges forrást az Európai Unió biztosította - adja hírül a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2023 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu