Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 22.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Mégis vehetnek fel működési hitelt önkormányzatok
Lehetőség lesz az idén még tervezhető működési célú hiány finanszírozására

Kósa Lajos és Dancsó József fideszes képviselők javaslatára az Országgyűlés március 26-án úgy döntött: az önkormányzatok vehetnek fel éven túlnyúló működési hitelt, ha az nem veszélyezteti az államadósság csökkentését. A stabilitási törvény azon előírásának hatályon kívül helyezésével, amely szerint az önkormányzatok működési célra csak likvid hitelt vehetnek fel, a törvényalkotó biztosította az idén még tervezhető működési célú hiány finanszírozásának lehetőségét.


A fideszes politikusok javaslatuk indoklásában hangsúlyozták, az önkormányzatok csak akkor vehetnek fel - egyedi kormányzati engedéllyel - éven túlnyúló működési hitelt, ha az nem veszélyezteti az államadósság csökkentésének követelményét, és visszafizetése a helyhatóság saját bevételei alapján biztosítottnak látszik.

Emellett kimondják az államháztartási törvényben azt, hogy a helyi önkormányzat hitelfelvétele, kötvénykibocsátása fedezetéül az önkormányzati törzsvagyon, a helyben maradó személyi jövedelemadó, a normatív hozzájárulás, támogatás, a települési önkormányzatok jövedelemkülönbségének mérséklését szolgáló és a költségvetési támogatás nem használható fel. Ez az előírás ugyanakkor nem vonatkozik az európai uniós forrásból finanszírozott költségvetési támogatás előfinanszírozására felvett hitelre - amelynek fedezetéül az EU-s pénzből finanszírozott költségvetési támogatás felhasználható -, továbbá a likvid hitel igénybevételére, amelynek fedezetéül a helyben maradó személyi jövedelemadó, a települési önkormányzatok jövedelemkülönbségének mérséklését szolgáló támogatás, valamint a normatív hozzájárulás, támogatás felhasználható.

A módosítással lehetővé válik az is, hogy a kincstári körön kívüli számlatulajdonosoknak kivételes esetben felmentést adjon az államháztartásért felelős miniszter az alól az előírás alól, hogy megszüntessék a kincstáron kívül vezetett fizetési számlájukat. Az elfogadott jogszabállyal belefoglalták az államháztartási törvénybe azt az előírást is, hogy a nemzetközi pénzügyi intézményekkel létrejövő megállapodásokat az államháztartásért felelős miniszter köti meg.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu