Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2023. június 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A szabálysértések kezelése önkormányzati ügy is
Fideszes képviselők módosítanák az áprilisban hatályba lépő szabálysértési törvényt

Maradjon meg az önkormányzatoknak az a joga, hogy rendeletben szabálysértési tényállást állapíthatnak meg - javasolja március 20-án benyújtott módosító indítványában négy fideszes polgármester, Kósa Lajos Debrecen első embere, és három fővárosi kerület vezetője - Láng Zsolt, Riz Levente és Kovács Péter - az április 15-én hatályba lépő, új szabálysértési törvény módosításával.


A négy polgármester módosító indítványában felidézi, a december végén elfogadott - hatályba lépésre váró - szabálysértési törvény elveszi a települési önkormányzatoktól azt a lehetőséget, hogy helyi rendeletben szabálysértési tényállást állapítsanak meg, sőt május végéig meglévő szabálysértési rendeleteiket is hatályon kívül kell helyezniük. Így ilyen rendelkezéseket a továbbiakban csak az új szabálysértési törvény tartalmazhatna.

Mint írták, a közterület rendjét - így például a dohányzás, az alkoholfogyasztás tilalmát, az árusítás szabályait és a zöldfelületek megóvását - elsősorban az önkormányzat határozza meg rendeleteiben. Ezek alapján bírságolhatnak a közterület-felügyelők, az új szabálysértési törvény azonban megvonta ezt az eszközt a helyhatóságoktól.

Az új önkormányzati törvény pótlásként ugyan lehetőség ad az igazgatási bírságra, de az jóval erőtlenebb eszköz az önkormányzatok kezében - hívták fel a figyelmet a fideszes polgármesterek, megjegyezve, hogy a gyengébb eljárásjogi eszközöket ellensúlyozhatná a rendőrség aktivitása, de a rendőrségnek nincs kapacitása fellépni a játszótéren dohányzók, a közterületen alkoholt fogyasztók, az illegális árusok, „a pitbull terriert szájkosár és póráz nélkül sétáltatók" vagy a zöldfelületen parkoló autósok ellen.

A kormánypárti politikusok szerint mindezek tükrében állítható, hogy a rendfenntartás legfontosabb önkormányzati eszköze a szabálysértési tényállás meghatározásának joga, amely a helyi sajátosságokhoz is igazodhat. Ennek elvonása véleményük szerint veszélyezteti „az egyébként is nehezen kiharcolt rendet" a településeken.

Javaslatuk amellett, hogy megtartaná az önkormányzatok jogát a szabálysértési rendeletek megalkotására, előírná, hogy a helyhatóságok május 31-ig vizsgálják felül, és ha az új törvény miatt szükséges, módosítsák szabálysértési rendeleteiket.


A fideszes képviselők módosító indítványukat ahhoz a Pintér Sándor belügyminiszter jegyezte törvényjavaslathoz nyújtották be, amely több ponton változtatna az április közepén hatályba lépő, új szabálysértési törvény szövegén.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2023 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu