Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2023. június 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Szigorúbb lesz az önkormányzatok finanszírozása
Tállai András szerint a feladatfinanszírozás bevezetésével megszűnnek az állandó likviditási problémák

Az önkormányzati rendszer megújítása más szemléletet fog követelni a vezetőktől: meg fognak szűnni az állandó likviditási problémák, ugyanakkor a jelenleginél sokkal szigorúbb központi finanszírozásra kell számítaniuk az önkormányzatoknak - mondta Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára március 28-án, Pécsett, a hazai pénzügyi-gazdasági élet képviselőinek részvételével zajló VI. Pécsi Pénzügyi Napokon.


Tállai András hangsúlyozta: az eddigi forrásorientált és szerteágazó, bonyolult normatívarendszert jövő januártól felváltja a feladatfinanszírozás, a források biztosítása feladatarányosan fog történni. Ez pedig azzal is jár, hogy megszűnnek a szabad felhasználású források, így az önkormányzatok önként vállalt feladatokat csak a saját bevételeik terhére vállalhatnak.

Az új rendszer új gazdálkodást is jelent az önkormányzatok részéről - mondta Tállai András. Hozzátette, ha nincs költségvetése az önkormányzatnak, nem fogadja el a zárszámadást, beszámolási vagy vagyon-nyilvántartási kötelezettségének nem tesz eleget, az elmulasztott határidőt követő hónaptól a mulasztást megszüntető követő hónapig a támogatásokat felfüggesztik.

A feladatalapú támogatási rendszerrel kapcsolatban az államtitkár kiemelte: a kormányzati támogatás éves szinten kizárólag a kötelezően ellátandó feladatok kiadására lesz fordítható, eltérő finanszírozás esetén a támogatás összegét kamatokkal terhelve kell majd az érintett önkormányzatoknak visszafizetni. Ugyanakkor az önként vállalt, az állam által prioritásként kezelt feladatok finanszírozására központi támogatás biztosítható.

Az államtitkár kitért arra, hogy a Széll Kálmán-terv alapján idén 15 milliárd forint az önkormányzati rendszert érintő elvárt megtakarítás, jövőre ez az összeg még nagyobb lesz.

Forrás: Pécs.Ma.hu-MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2023 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu