Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2023. június 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Megnyílt az első önkormányzati önkéntes központ
A paksi városházán felvállalták az önkéntes munkát végzők és a befogadók egymásra találásának koordinálását
Önkéntes központ kezdte meg működését a paksi városházán azzal a céllal, hogy segítse az önkéntes munkát végzők és befogadók egymásra találását. A központ képzéseket, akcióprogramokat szervez majd. Már folynak az előkészületei egy önkéntes gyermektábornak, emellett virágosítási akciót, önkéntesek napját terveznek. A paksi az első önkormányzat az országban, amely ilyen szerepet vállal.

Egykor nagy hagyománya volt az önkéntes munkának, ezt igyekeznek ismét feléleszteni, bár ma még gyerekcipőben jár - fogalmazott Kökény Henrietta koordinátor, aki márciustól az önkormányzat megbízásából szervezi Pakson az önkéntes munkát. Feladata, hogy felkutassa, és a megfelelő helyre közvetítse az önkéntes munkavállalókat, illetve feltérképezze a leendő befogadó intézményeket. Befogadó intézmény cég, városi intézmény vagy civil szervezet is lehet, ám eleget kell tennie a törvényi előírásnak, és regisztrálnia kell a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnál. Ha az nem történik meg, egy munkaügyi ellenőrzésnél feketemunkaként jelenhet meg az önkéntesen vállalt feladat.

Mint a koordinátor ismertette: négy célcsoportból verbuválódnak az önkéntesek. Akad, aki munka mellett, más nyugdíjasként kíván a közjó érdekében munkálkodni. Kiemelt célcsoport a gyerekeké, akik 10 éves kortól - felnőtt felügyelete mellett - végezhetnek önkéntes munkát, ami pályaválasztásukat, tapasztalatszerzésüket segítheti. Végül a munkanélkülieknek is lehetőséget nyújt az önkéntes munka arra, hogy ismét hasznosnak érezhessék magukat. 
Paks Város Önkormányzata maga is befogadó szervvé válik, ezáltal elő kívánja segíteni a munka világából kiesők foglalkoztatását. Az első önkéntes már munkába állt az idősek otthonában, ahol kertészként segíti az udvari munkát.

Országszerte számos civil szervezet által működtetett önkéntes központ van, de arra eddig nem volt példa, hogy egy önkormányzat vállalja magára ennek fenntartását - emlékeztetett Kökény Henrietta. Paks - mint azt F. Tóth András, az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója is megerősítette - az egyetlen település, ahol önkormányzat koordinálja ezt a munkát.

Tell Edit, Paks alpolgármestere ennek kapcsán úgy fogalmazott: " Az elmúlt évszázadban, az utolsó húsz évben végbement politikai, technikai, társadalmi változások nem az önfeláldozás, az önzetlenség, az önkéntesség, az anyagi érdek nélküli cselekvés és segítségnyújtás készségét erősítették az emberekben. Ezért azt gondolom, hogy szükség van egy munkaszervezetre, egy önkéntes munka szervezőre, aki képes szolgálatra, munkára hívni és felkészíteni mindazokat, akikben megfogalmazódik a tenni akarás, a helyi közösségek segítésének fontossága. Vagy éppen a helyi szociális támogatás igénybevételéhez szükséges ledolgozott napokkal nem tud elszámolni."

Az alpolgármester hozzátette: Paks nemcsak ebben, hanem más, a személyes gondoskodást elősegítő területeken is többet vállal kötelező feladatánál. Ezúttal a város vezetése azt tartotta fontosnak, hogy lehetőséget biztosítson a munka világából önhibájukból vagy külső tényezők következtében kirekedt embereknek, munkanélküli pályakezdőknek vagy éppen aktív nyugdíjasoknak, önzetlen városi polgároknak arra, hogy értelmes munkával, szervezett keretek között hozzájárulhassanak a közösségi feladatok ellátásához.

Forrás: MTI-Prae-hu


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2023 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu