Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Bővült az államnál maradó megyei múzeumok köre
Tizenkét megyei múzeum nagy állami múzeum tagintézményeként működik tovább januártól

Országos jelentősége okán tizenkét megyei múzeumi szervezet állami fenntartásban, nagy állami múzeum tagintézményeként működik tovább januártól. Az erről szóló döntést 2012. november 21-én hozta meg a kormány. A többi vidéki múzeum önkormányzati fenntartásba kerül, feladatellátásukat az állam a helyi önkormányzatok költségvetési fejezetében támogatja.


A vidéki múzeumok és könyvtárak az önkormányzatok fenntartásába kerülnek 2013. január elsejétől, miután az Országgyűlés 2012. október 8-án elfogadta a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény módosítását. Ez alól nemzeti jelentősége, identitásképző szerepe miatt kivétel tizenkét megyei múzeumi szervezet, amely nem önálló költségvetési szervként működik tovább, hanem - országos múzeumok tagintézményeként - továbbra is állami fenntartásban marad.

A döntés értelmében - a feladat ellátásához rendelkezésre álló személyi, tárgyi és pénzügyi feltételek egyidejű átadásával - 2013. január 1-től a Magyar Természettudományi Múzeumhoz tartozik a Mátra Múzeum (Gyöngyös) és a Bakonyi Természettudományi Múzeum (Zirc); a Magyar Nemzeti Múzeumhoz a Széchenyi István Emlékkiállítás (Nagycenk), a Vay Ádám Muzeális Gyűjtemény (Vaja), a Báthori István Múzeum (Nyírbátor), a balassagyarmati Palóc Múzeum, Villa Romana Baláca - Római kori villagazdaság és romkert (Nemesvámos), valamint a Csolt Monostor - Középkori Romkert és Kiállítóhely (Vésztő).

A Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléjaként működik tovább a Magyar Nyelv Múzeuma (Sátoraljaújhely-Széphalom) és a Kazinczy Ferenc Múzeum (Sátoraljaújhely), a Szépművészeti Múzeum részeként a Zichy Mihály Emlékház (Zala), a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum részeként a Pákozdi Csata Emlékkiállítás (Pákozd), a Szabadtéri Néprajzi Múzeum tagintézményeként pedig a Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény (Szenna).

Az önkormányzatok közgyűjteményi és közművelődési feladatainak ellátását, a megyei hatókörű városi múzeumok, illetve megyei könyvtárak állami feladatainak ellátását az állam 2013. január 1-től a helyi önkormányzatok költségvetési fejezetében támogatja.

A megyei közgyűjteményi és közművelődési intézményrendszer végleges fenntartói és működési rendszerének kialakítása az idei év végéig lezárul - tájékoztat az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu