Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Elfogadta az Országgyűlés az új hulladéktörvényt
Szelektív gyűjtés – Lerakási járulék – Központi árszabályozás

Korszakalkotónak nevezte Illés Zoltán a parlament által 2012. november 26-án elfogadott hulladéktörvényt. A környezetügyért felelős államtitkár a kormany.hu-nak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a jogszabály rendelkezései végre arra ösztönzik az ágazat minden szereplőjét, hogy minél kevesebb szemét keletkezzen az országban. „A törvény korszakalkotó, hiszen a hulladékgazdálkodás területén érvényes EU-s elvárások és irányelvek most először érvényesülnek hazánkban" - mondta az államtitkár.


A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára kiemelte: a törvény legfőbb jelentősége, hogy végre kimondja az Európai Unió általi „hulladékhierarchiának" nevezett alapvetést, mely szerint a törvénykezésnek mindent el kell követnie gazdasági, pénzügyi ösztönzésekkel, hogy a lehető legkevesebb szemét keletkezzen, illetve a lehető legkevesebb hulladék kerüljön a lerakóra.

Az államtitkár emlékeztetett, Magyarországon becslések szerint évente 20-30 millió tonna hulladék keletkezik. Uniós összehasonlításban ez a középmezőnyt jelenti, ám az e mennyiségből újrahasznosított hulladék már csupán az uniós átlag elenyésző töredéke. Budapesten - említette példaként - a szelektíven begyűjtött és hasznosított hulladék nem éri el a 4-5 százalékot, miközben az Unióban 40-60 százalékos mutató ígérkezik 2013-2016 között.

Illés Zoltán leszögezte, hogy az Unió és a magyar kormány célja közös: „a szemétben lévő érték ne kerüljön lerakásra, hanem használjuk fel a benne lévő erőforrást". Évi mintegy 200 milliárd forintról beszélünk, amit egészen eddig egyszerűen felhasználatlanul letettünk a lerakókba - folytatta.

A lerakási járulék egy negatív ösztönző - hangsúlyozta -, hiszen arra sarkallja a szemétszállító cégeket, hogy minél kevesebb hulladékot tegyenek lerakókba és elterelje a hulladékot a hasznosító kapacitások irányába. Ezt úgy tudják elkerülni, hogy a lehető legtöbb szemetet szelektíven gyűjtetik a lakossággal, így újra tudják hasznosítani a korábban fel nem használt hulladékot. Az Unióban - emelte ki a politikus - ez mindenütt így működik, Magyarországon vezettük ezt be utoljára. Éppen ideje volt - fűzte hozzá.

A szelektív gyűjtés természetesen pénzbe kerül, több forrást igényel, mint a vegyesen gyűjtött hulladék begyűjtése - vagyis az egyik oldalon nőni fog a „szemetes" cégek költsége -, a másik oldalon viszont nő a bevételük, hiszen az újrahasznosítható hulladékok értékesítése során bevételhez juthatnak. Az iparág fejlesztésével ez természetesen munkahelyeket is teremt - jegyezte meg.

Központi árszabályozás

A környezetügyért felelős államtitkár szerint a törvény másik óriási vívmánya a központi árszabályozás. Mint mondta, egészen eddig mind az önkormányzatoknál, mind a közműcégeknél az lakosokra hárították a pluszköltségeket, ez most megváltozott. „2014-től nemhogy nem fognak növekedni, lesz, ahol csökkenni fognak a szemétszállítás díjai" - fogalmazott.

Miután közszolgáltatást (ebben az esetben a lakossági szemétszállítás) 2014. január 1. után csak minimum 51 százalékos önkormányzati vagy állami tulajdonú cég végezhet, nem kell attól tartani, hogy külföldi cégek extraprofitot próbálnak az emberek nyakába varrni - mondta. Majd kiemelte: A közszolgáltatással kapcsolatos uniós szabályok, és az uniós versenyjogi szabályok nem fedik egymást teljes mértékben. Az említett országokban a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásokat jelentős mértékben ugyancsak önkormányzati vagy állami tulajdonban lévő cégek végzik. Erre azért van lehetőségük, mert a környezetvédelem ügyét az EU kiemelten kezeli, és ez esetben a környezetvédelmi és a lakossági érdekek együttesen kezelendők.

Mire fordítják a pluszbevételeket?

A most elfogadott törvény „kulcsra kész ház" - mondta Illés Zoltán. Ezt követően jön a feladat, hogy berendezzük: körülbelül harminc végrehajtási rendelet van készülőben. Ezek között szerepel az is, amely szabályozza a hulladéklerakási járulékból tervezett 21 milliárd forintos bevétel felhasználását. A tervek szerint a pénzt a Vidékfejlesztési Minisztérium gyűjti be, majd forgatja vissza hulladékgazdálkodási fejlesztési feladatok ellátására, részben a közszolgáltató cégeknek, „hogy még nagyobb szelektivitást érhessenek el, még több szemetet hasznosíthassanak újra, részben lakossági szemléletformálásra és más egyéb ez idáig elhanyagolt, hulladékgazdálkodást érintő fejlesztések végrehajtására" - zárta szavait az államtitkár.

Forrás: kormany.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu