Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Pest megyének önálló régiónak kellett volna lennie
A MÖSZ támogatja Pest megye és Budapest különválását

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) egyetért T. Mészáros András érdi polgármesterrel, aki 2012. október 31-én, a készülő Pest megyei területfejlesztési koncepció kapcsán azt mondta: csak akkor van esélye a fővárossal egy régióba sorolt Pest megyének a felzárkózásra, ha a területfejlesztési törvény módosításával lehetővé tennék, hogy leváljon és önállósodjon.


„Itt az ideje, hogy a józan gondolkodásnak végre meglegyen az eredménye, és a megyei területfejlesztési koncepció elfogadásával együtt a feles többséget igénylő törvénymódosítás is megszülessen - fogalmazott T. Mészáros András, magyarázatként kifejtve, hogy a régiók az egy főre jutó GDP alapján jutnak EU-s támogatáshoz, és minthogy ez a szám a fővárost tekintve magas, összességében kevesebb pénz érkezik, mint amennyit a Pest megyei települések anyagi helyzete indokolna, ráadásul a források javát Budapest viszi el. A fideszes politikus szerint a területfejlesztési politika egyik legfontosabb célkitűzése a hátrányos, lemaradó térségek felzárkóztatása volna, ám a közös régió miatt a forráshiányos Pest megye évről-évre jobban leszakad.

A jelenlegi hét statisztikai régió az 1996-os területfejlesztési törvény alapján jött létre, de már az ezredforduló környékén, az uniós csatlakozás közeledtével felvetődött a gondolat, hogy nem szerencsés, ha Pest megye és Budapest egy régiót alkot - idézi fel az előzményeket Dr. Fábián Zsolt, a MÖSZ főtitkára, a kérdésben érintett Pest megyei Gödöllő alpolgármestere. „A területi felzárkóztatást célzó európai uniós forrásokhoz ugyanis csak akkor juthat egy régió, ha az egy főre jutó GDP nem éri el az EU átlagának 85 százalékát, aminek Pest megye önmagában meg is felelne, míg Budapest sem így, sem úgy nem tesz eleget ennek a feltételnek."

A megyei vezetők először 2002 és 2004 között szorgalmazták a központi régió szétválasztását a kormánynál, de kezdeményezésük nem vezetett eredményre. Mivel Pest megye és Budapest külön-külön is megfelelnek a régiók kialakítása feltételeinek, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége számára teljesen érthetetlen, miért nem léptek az akkori illetések.

Az uniós források szétosztásakor - 2006 és 2007 között - a gyakorlatban is kiderült: Pest megye több száz milliárd forinttal kevesebb támogatáshoz jutott, mint amennyihez a főváros nélkül juthatott volna. „Ekkor már lekéstünk a 2007-2013-as ciklusról, ám a következő 2014-2020-as tervidőszakig még végre lehetett volna hajtani a változtatásokat" - folytatja a MÖSZ főtitkára. „De sem ekkor, sem azóta történt semmi. Pedig Budapest nem lenne egyedi eset, hiszen Berlin és Prága is önálló régiót alkot ugyanebből a megfontolásból, és az írek is a forráselosztás kritériumai mentén hozták létre a régióikat".

A strukturális alapok 2007-2013-as elosztásához készült térképen jól látszik a régiók egy főre jutó GDP szerinti besorolása. Berlin és Prága önálló régiót alkot

„A MÖSZ tehát egyetért és támogatja T. Mészáros András elképzeléseit - összegez Fábián Zsolt -, csak az a baj, hogy már a 2014-2020-as uniós ciklusról is lemaradtunk, és újabb, Pest megye fejlesztésére fordítható százmilliárdoktól esünk el."

MP

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu